Avrupa Gençlik Portalı
Avrupa’daki gençler için bilgiler ve fırsatlar.

Uz EURES do posla u inozemstvu

© fotolia.com - Photo-K
Na pitanja kako i gdje tražiti posao u inozemstvu, gdje se informirati i koji su poslovi najtraženiji na europskom tržištu rada, u Info zoni odgovarao je stručni savjetnik za zapošljavanje i EURES-ov savjetnik iz HZZ-a
Brojka nezaposlenih u Republici Hrvatskoj raste iz dana u dan, a s njom i pesimizam građana koji se (ne)rado odlučuju na radikalne poteze kao što je odlazak u inozemstvo. Na pitanja kako i gdje tražiti posao u inozemstvu, gdje se informirati i koji su poslovi najtraženiji na europskom tržištu rada, odgovorio je stručni savjetnik za zapošljavanje i EURES-ov savjetnik Matko Gović iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji je održao informativno predavanje o zaposlenju u inozemstvu u prostoru Info zone.Prije samog početka Matko je s polaznicima prokomentirao interes za ovakvom vrstom predavanja, koji varira ovisno o mjestu i vremenu održavanja. – Na HZZ je nekoć dolazilo 40 - 50 ljudi, a sada je interes nešto manji. Zna se dogoditi da se prijavi 8 osoba, a pojavi se 2 - 3 ljudi – rekao je Matko, a zatim započeo s predavanjem objasnivši pojam zajedničkog tržišta Europske unije koje garantira četiri temeljne slobode: slobodu kretanja osoba, robe, usluga i kapitala.

 

Jedan dio zemalja članica EU uvele su tranzicijsko razdoblje za Hrvatsku, što znači da u tim državama prije zasnivanja radnog odnosa hrvatski građani trebaju ishoditi radnu dozvolu – pojasnio je Matko te nadodao da izdavanje radne dozvole ovisi o stanju na tržištu rada određene države.

 

– Europska mreža javnih zavoda za zapošljavanje na području EU – EURES osnovana je 1993. godine u svrhu pružanja informacija, savjetovanja i zapošljavanja – istaknuo je Matko. Pojasnio je funkcije EURES-ova portala, kako napraviti online profil, uploadati CV te kako filtrirati natječaje koji nas zanimaju. Na portalu se mogu pronaći linkovi za privatne agencije za zapošljavanje, kontakti EURES-ovih savjetnika, te online sajmovi poslova na kojima se izravno može komunicirati s poslodavcima.

 

Što se pisanja životopisa tiče, u EU vrijede slična pravila kao i u Hrvatskoj, a preporučujem da svoj životopis napišete u formatu Europass – naglasio je Matko te odgovaranjem na pitanja sudionika predavanje priveo kraju.

 

Autor: Ana Kuić, Info zona
 

Yayınlanma: Çar., 09/07/2014 - 10:49


Tweet Button: 

İlgili bağlantılar


Info for young people in the western balkans

Uzman yardımına veya tavsiyesine mi ihtiyacınız var?

Ask us!