Portale Europeo per i Giovani
Informazioni e opportunità per i giovani in Europa.

Online poslovi

online poslovi
careers.financesonline.com
U današnje vrijeme internet se može koristiti za mnogo više od pregledavanja društvenih mreža i smiješnih fotografija. Što kažeš na to da preko računala, iz vlastitog doma, radiš za stranu tvrtku, stječeš vrijedno iskustvo i pritom zaradiš?

O čemu se radi?

U vrijeme kada se čitava Europa bori protiv nezaposlenosti, rad preko računala čini se kao idealno rješenje koje svakodnevno odabire sve veći broj ljudi određenih znanja i vještina. Po mnogočemu, radi se o naizgled savršenom „poslu“: radi se od kuće, uz vrlo fleksibilno radno vrijeme i na način koji je gotovo u potpunosti prilagođen pojedincu. Ipak, online poslovi sa sobom donose i određene izazove: od radnika traže visoku razinu samodiscipline i odgovornosti, a za mnoge je problem i činjenica da se ne radi o stabilnom radnom mjestu.

 

Online poslovi: kako početi?

Na internetu postoji niz platformi koje povezuju poslodavce i freelance stručnjake. One omogućavaju ljudima da od kuće rade za tvrtke diljem svijeta te na taj način stječu ne samo iskustvo i kontakte, već i određeni prihod. Većina platformi za online poslove djeluje na sličan, vrlo jednostavan i transparentan način.

 

Kako to funkcionira?

Na svakoj internetskoj stranici za online poslove nalazi se dio za poslodavce i dio za posloprimce (freelancere). Poslodavci diljem svijeta koji traže radnika navedene portale koriste kako bi na njima objavili oglase za poslove, odabrali izvođače za svoje projekte te evaluirali izvođače s kojima su već radili. Freelanceri na portalima kreiraju profile u kojima navode svoja znanja i vještine, položene ispite i mape sa svojim radovima te licitiraju za poslove za koje smatraju da ih mogu uspješno obaviti. Ako je freelancer u svojoj ponudi prikazao upravo ono što poslodavac traži te ponudio odgovarajuću cijenu, slijedi daljnji dogovor ili razgovor preko Skype-a te ugovaranje posla. Honorari za odrađene poslove isplaćuju se preko internetske stranice, pri čemu ona zadržava dio transakcije (najčešće do 10% punog isplaćenog iznosa).

 

Koji su najtraženiji poslovi?

Na portalima za online poslove najviše se traže informatički stručnjaci, i to oni za izradu internetskih stranica i mobilnih aplikacija, razvoj softvera i druge oblike programiranja. Traženi su i poslovi grafičkog dizajna, pisanja članaka i tekstova, administrativne potpore, unosa podataka, prepisivanja tekstova i ispunjavanja anketa. Bez obzira na svoja znanja i vještine, među tisućama poslova koji se nude na portalima za online poslove, svatko može pronaći nešto za sebe.

 

Gdje početi tražiti?

Neki od servisa za rad preko računala uključuju internetske stranice oDesk, Elance, Freelancer, Guru, WorkMarket, OnForce, i mnoge druge.

 

Autor: Centar tehničke kulture Rijeka

Pubblicato: mer, 09/04/2014 - 11:53


Tweet Button: 

Link correlati


Info for young people in the western balkans

Hai bisogno di aiuto o consulenza da parte di un esperto?

Chiedilo a noi!