Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Centar za mlade u HZZ-u

Centar za mlade u HZZ-u
© shutterstock.com - StockLite
U Centru za mlade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od sada možeš dobiti informacije o zapošljavanju, ali i daljnjem obrazovanju, osposobljavanju, poduzetništvu, volontiranju, ...

Na putu prema zapošljavanju - ili obrazovanju, ili osposobljavanju, ili osnaživanju poduzetničke inicijative ili...

 

U Zagrebu je krajem srpnja otvoren prvi Centar za mlade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a trebao bi postati ključno mjesto pružanja podrške u provedbi programa Garancija za mlade. Na jednom mjestu, u izdvojenom fizičkom prostoru, objedinjene su postojeće usluge Zavoda prilagođene mladima, a savjetnici u Centru posebno su osposobljeni za rad s mladima. Na info točki u sklopu Centra korisnici mogu dobiti sve relevantne informacije o svojim pravima i obvezama vezanima uz prijavu i evidenciju Zavoda te se upoznati s onim aktivnostima Zavoda koje su usmjerene na smanjenje stope nezaposlenosti.

 

Kao i dosad, nakon što se mlada osoba prijavi u evidenciju nezaposlenih, slijedi individualno informiranje, odnosno susret sa savjetnikom za zapošljavanje tijekom kojeg će se utvrditi smjer aktivnosti vezanih za rješavanje pitanja nezaposlenosti poput, naravno, zapošljavanja, ali i nastavka obrazovanja, stručnog osposobljavanja, osnaživanja poduzetničke inicijative i slično. Savjetnici su raspoređeni prema zanimanjima osoba te su blisko upoznati s njihovim očekivanjima i potrebama.

 

Za sada je Centar za mlade HZZ-a otvoren samo u Zagrebu te u njemu radi 16 savjetnika, a planirano je da se do kraja 2013. otvore centri u ostalim gradovima - u sjedištima područnih ureda Zavoda.

 

Sve više nezaposlenih samozapošljava se uz podršku i financijsku potporu HZZ-a

 

U HZZ-u ističu porast broja zahtjeva i korisnika mjere samozapošljavanja koja je namijenjena svim nezaposlenim osobama bez obzira na njihovu dob i vijek njihove prijave u evidenciji nezaposlenih. Sve osobe koje imaju poduzetničku inicijativu, čak i ako ona nije razrađena do razine da predstavlja konkretan projekt, mogu dobiti podršku – od razrade poslovnog plana do financijske potpore u iznosu od 50% ukupnog godišnjeg troška te praćenja rada u prvoj godini poslovanja. 

 

Autor: Goran Biličić, Info Zona

 

Objavljeno: sri, 30/10/2013 - 14:44


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!