Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Po praksu ne treba letjeti!

praksa
© fotolia.com - Oscar Espinosa
Vani je, kažu momci koji su praksu odradili u Facebooku, sasvim normalno otići na praksu, to je jedan od načina za isplaćivanje studentskog kredita, a i teško se zaposliti bez ikakvog radnog iskustva.
Kako je raditi za Facebook, otkrivanju dva mlada FER-ovca, Goran Žužić i Ivan Sluganović, koji ljetne praznike već nekoliko godina provode u Silicijskoj dolini - Goran je ovoga ljeta preko Atlantika letio treći put na praksu, a Ivan po drugi put.
 
Ivo i Goran prenijeli su svoje iskustvo splitskim studentima, u organizaciji udruge IAESTE Split. Ivo je u svom izlaganju posebno istaknuo kako ne smatra da su Goran i on posebni, već da imaju sreću i počeli su se baviti nečim što ih zanima. – Prije nego što sam prošao na državno iz informatike to mi se činilo nemogućim, isto tako mi se činilo nemogućim proći intervju – rekao je Ivo. Goran smatra da svatko tko je spreman izdvojiti određeno vrijeme za pripreme može ići na praksu te da se studentima sada nudi široki spektar mogućnosti. – Ovoga ljeta 40 ljudi koje poznajem ići će na praksu – ustvrdio je.
 
Opisali su ukratko kako izgleda stažiranje u Facebooku. – Dočekala nas je opuštena atmosfera, tri dana priče o kulturi, običajima, a zatim mentor pokazuje radni okoliš, upoznaje sa timom… - opisuje Goran. – Super je stvar što ti odmah daju ozbiljan zadatak, ne očekuje se od tebe da nosiš kavu – dodaje Ivan. Dobio je zadatak razvijati Messenger za iPhone, o čemu, kaže, nije imao pojma. – Snađeš se, uz dovoljno truda može se savladati – ističe. 
 
Dolaziš u potpuno novi svijet, o čemu ništa ne znaš, osjećaš se frustrirano, ali nakon mjesec dana jako puno naučiš, možda i najviše u životu – kaže Goran, i dodaje kako je imao mentora kojem se uvijek mogao obratiti. – Na praksu ideš da nešto naučiš, ali i da potencijalni poslodavac vidi kako ćeš se snaći u radnom okruženju, kako se uklapaš u tim – kaže Ivan.
 
Radno vrijeme je fleksibilno, vrednuje se učinak, a u pauzama se zaposlenici opuštaju stolnim nogometom, tenisom, sviranjem… Posebno ističu kako je prema stažistima i stalnim zaposlenicima odnos isti te se ni na koji način nisu osjećali izdvojeni od tima. Dodaju kako su uz rad u Facebooku imali vremena i za izlete pa su bili na raftingu, kartingu, obišli nacionalne parkove… 
 
Ivan se osvrnuo i na to kako mu je volontiranje u studentskoj udruzi umnogome pomogla u profesionalnoj sferi. – Koliko su mi natjecanja u srednjoj školi značila, toliko mi znači što sam član studentske udruge. Mislim da vam sve što radite, posebno iskustva na studentskim praksama i poslićima, pa i stvari koje nemaju konkretne veze sa onim čime se želite baviti, itekako može pomoći u budućem poslu – ističe.
 
Vani je, kažu momci, sasvim normalno otići na praksu, to je jedan od načina za isplaćivanje studentskog kredita, a i teško se zaposliti bez ikakvog radnog iskustva. Iz vlastitog iskustva tvrde da za praksu ne treba biti odmah iznimno dobar programer, no treba biti uporan i vježbati. – Ako ne znate programirati, a postoji mogućnost da naučite, nemojte se bojati, probajte – kaže Ivan i dodaje kako je programiranje budućnost za većinu tehničkih zanimanja.
 
- Zadatci koje vas na intervjuu pitaju lakši su od onih na natjecanjima iz informatike. A ispituju te samo područje za koje si rekao da ti leži. Jedan moj poznanik je rekao da je stručnjak za C++ pa su mu na razgovor doveli stručnjaka za C++. Nije prošao – kaže Goran. Poanta je predstaviti se realno, smatraju Ivo i Goran.
 
Pitanja iz publike bila su vrlo praktične naravi – gdje su bili smješteni i koliko su bili plaćeni. – Većina firmi ima corporate housing, znači sami organiziraju i plaćaju smještaj stažistima. Što se plaće tiče, to je tabu tema, ali mogu reći da se ne žalim, nije loše – odgovora Goran.
 
Momci su na kraju istaknuli kako do dobre prakse ne treba ići avionom, već i u Hrvatskoj ima kvalitetnih firmi koje će vrlo rado primiti stažiste. – Najvažnija stvar na fakultetu je što više naučiti. Čak ako praksa i nije puno plaćena, isplati se – zaključuje Ivan.
 
Ivo i Goran istaknuli su kako će rado podijeliti svoje iskustvo i pomoći savjetima svima zainteresiranima za praksu – potražite ih na LinkedInu (Ivo i Goran)  i, naravno, Facebooku (Ivo i Goran).
 
 
Napisala: KMaja, Info zona
 

Objavljeno: pet, 30/08/2013 - 15:34


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!