Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Magija stvaranja međunarodnih projekata: TICTAC ulaznica - 2. dio

Kako je Mateja otkrivala pravu bit programa Erasmus+ i magiju meformalnog učenja

Prvi dio članka Magija stvaranja međunarodnih projekata: TICTAC ulaznica možete pročitati ovdje.

 

Stigla sam u Bukurešt rano ujutro 15. svibnja i započela solo avanturu lutajući oko željezničke stanice s kavom u jednoj ruci i mobitelom u drugoj ruci pokušavajući pristupiti otvorenom WiFi-u.  Bilo je presudno da se posavjetujem s Google maps aplikacijom kako bih locirala Hotel Yesterday gdje se trening  održavao. Nakon lutanja rometnim ulicama Bukurešta, stigla sam u hotel gdje mi je prišao energičan i simpatičan, ćelav gospodin te smo odmah počeli čavrljati. Uputio me prema recepciji gdje sam primila ključeve i ušla u lijepu dvokrevetnu sobu u hotelu s 4 zvjezdice pripremljenu samo za mene. Najbolje od svega je to što nisam ništa morala platiti iz vlastitog džepa – svi troškovi pokriveni su kroz program Erasmus+. Radost i sreća!

 

Ususret legendama neformalne edukacije
Nakon ukusne večere, dobili smo upute da se sastanemo u konferencijskoj sobi na zadnjem katu hotela s ostalim sudionicima. Umjesto očekivanih i uobičajenih igara imena i predstavljanja, ušli smo u svijet Magije. Tri muškarca srednjih godina odjevenih poput čarobnjaka, širili su svoj čarobni šarm i objašnjavali pravila i zadatke koje moramo učiniti, a jednog od njih sam prepoznala kao simpatičnog ćelavca s recepcije. To je bio Jo Claeys iz Belgije, jedan od trenera i kreatora TICTAC-a. Drugi čarobnjak bio je Denis Morel trener iz Francuske, a treći Speja iz Hrvatske, predsjednik Posejdona - izviđačke udruge iz Splita.
Tijekom ove smiješne i zanimljive aktivnosti, upoznavali smo se, učili smo riječi na 15 različitih jezika, potpisali ugovore i rješavali administracijske stvari, igrali igre, fotografirali se s čarobnjačkim rekvizitima i uživali u neobičnom međunarodnom trenutku. Očaravajuća je bila energija, razigranost i sposobnost animiranja grupe od tridesetak sudionika, koju su stručni treneri pokazali tijekom cijelog tjedna. Kasnije sam saznala da Jo i Denis imaju više od 25 godina iskustva u radu na Erasmus+ projektima  i da rade zajedno kao treneri i partneri više od 17 godina. Nije iznenađujuće što su oni najbolji treneri u neformalnoj edukaciji s kojima sam ikada radila.

 

Kad mislite da nešto znate i shvatite da nemate pojma
To mi se dogodilo već drugi dan projekta. Nakon sudjelovanja u 12 Erasmus + projekata do TICTAC-a, mislila sam da shvaćam biti Erasmus+ programa i poantu financiranja takvih projekata. Bila sam u krivu.
Da biste razumjeli Erasmus+ program, važno je shvatiti temeljne europske vrijednosti, povijest i okolnosti nastajanja  EU, aktualne politike Europske komisije i ideju europskog građanstva. Razumjeti pravila je prvi korak prema igranju igre. Ali onda, možda najvažnije što sam shvatila, jest to da iza svih onih igara i zanimljivih aktivnosti koje radimo tijekom razmjena mladih, stoje daleko važnije stvari od prividne internacionalne igre. Erasmus+ projekt može biti moćan alat za stvaranje društvenog utjecaja i rješavanje problema u lokalnim zajednicama, ako ga koristimo mudro i novce ulažemo odgovorno. Tužna stvar koju sam također odgonetnula jest koliko organizacija radi u "sivoj zoni" i koliko ljudi iskorištava program za osobnu korist. No, sve što se usudim reći na ovu temu jest da nitko ne voli varalice u igri i da se svi trebamo ponašati odgovorno kako igra ne bi izgubila smisao. 

Tijekom treninga naučila sam i kako koristiti holistički pristup u pisanju projektnih prijedloga i kako izgraditi dugoročnu strategiju organizacije kroz Erasmus+ i stvoriti značajan društveni utjecaj na lokalnoj i međunarodnoj razini.

 

Specifični trenuci treninga
Trening je bio intenzivan i izazovan, ali ni u jednom trenutku ga ne mogu opisati kao dosadan. Radionica koju ću se najduže sjećati je zasigurno „Burza projekata“ o kvaliteti pisanja međunarodnih i europskih projekata, gdje smo dobivali ili gubili „titise“ ili TICTAC novac za predlaganje ideja, rješenja ili čak riskirali novac kockanjem natječući se s drugim timovima. Također, „Sajam organizacija“, na kojem su svi sudionici predstavljali ciljeve i aktivnosti organizacija iz kojih dolaze 4. dana treninga, bila je vrlo produktivna aktivnost u kojoj sam već uspjela razgovarati o potencijalnoj projektnoj suradnji udruge Strive! s organizacijama iz Grčke, Rumunjske, Češke i Slovačke.

Vjerojatno najljepši dio treninga bila je šetnja Starom gradskom jezgrom Bukurešta i slušanje priča o poznatom Drakuli te povijesnih činjenica o Vladu Tepešu. Degustiranje ukusne rumunjske hrane i vina u rustikalnom restoranu u veselom međunarodnom društvu uz izvedbu tradicionalnih plesova, posebni su i jedinstveni trenuci koje ću još dugo pamtiti.

 

Zašto sudjelovati u TICTAC-u?
Kvaliteta neformalnog obrazovanja koje pružaju iskusni treneri nadahnjuje i dovest će vas do dubinskog razumijevanja cijelog koncepta pisanja projekta u sklopu Erasmus+ programa. Kontakti koje ćete uspostaviti tijekom ovog projekta bit će odličan start za vašu organizaciju prema strateškoj međunarodnoj suradnji. Ako ste ljubitelj Erasmus+ programa i vidite svoju buduću karijeru u neprofitnom sektoru i radu s mladima, savjetujem vam da stavite ovaj trening na listu prioriteta.

 

Više o aktivnostima transnacionalne suradnje (TCA) i otvorenim mogućnostima za ovakvu i slične edukacije možete pročitati ovdje.

 

Autorica: Mateja Gabor

 

 

 

 

 

Objavljeno: pon, 19/03/2018 - 18:42


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!