Evrópska ungmennagáttin
Upplýsingar og tækifæri fyrir ungt fólk vítt og breitt í Evrópu.

MOGU I HOĆU!

Zvuče li ti poznato ovi izgovori? „Ne znam dovoljno engleski jezik.“, „Nemam novca.“, „Ne volim putovati sam/a.“, „Kako ću ja tamo kad nikog ne poznajem?“, „Osramotit ću se ako budem morao/la nešto pričati, a ne znam ništa o toj temi.“...

Je si li i ti jedan/a od onih koji se teško odlučuju sudjelovati u međunarodnim aktivnostima (treninzi, seminari, konferencije...). Radi li se tu o nedostatku samopouzdanja i konačne odluke da „želim i hoću doživjeti novo iskustvo i nešto novo naučiti“?

 

Nemoj oklijevati i sumnjati u sebe, jer:

  • ne treba super znati engleski (to je prilika da vježbaš, kao i svi ostali);
  • ne treba imati novca jer su većinom svi troškovi pokriveni kroz projekt na koji se prijaviš (a kavu ili piće na svoj račun možeš, a i ne moraš popiti :)  
  • ne putuješ sam/a jer je oko tebe jako puno ljudi koji također putuju (pa uvijek možeš nekog pitati za pomoć);
  • to što nikog ne poznaješ je super jer ćeš upoznati puno novih ljudi,  
  • što se sramoćenja tiče, ne moraš ništa brinuti, jer svi sudionici dolaze učiti.

 

Dakle, reci sam/a sebi: „Ja to mogu i hoću!“ I kreni u potragu za informacijama, potraži onu aktivnost koja najbolje odgovara tvojim potrebama.

 

A mogućnosti su svuda oko tebe. I ne samo za one koji su članovi nekih udruga ili drugih oganiziranih skupina, već za sve mlade koji učenje i iskustvo kroz putovanje vide kao odličnu priliku za osobni razvoj i kombinaciju ugodnog i korisnog.

 

I ne samo za mlade. Tako sam i ja, iako nisam baš mlada J na Salto Youth-u pronašla poziv na prijavu na trening „Simplifier“ u organizaciji E-juniors iz Francuske i partnerstvu s Syuncro Sinergy Hrvatska. Tema mi je odgovarala, prijavila sam se, primljena, sudjelovala na prvom dijelu projekta, treningu u Orleansu u Francuskoj te na drugom dijelu, seminaru u Beji u Portugalu. I što reći? Bilo je fantastično! 

 

Ako sam mogla ja, sigurna sam da možeš i ti! Iskoristi brojne mogućnosti koje ti nudi program ERASMUS+!

 

Fotografije i ukratko o projektu pogledaj ovdje.

 

Autor: Zdenka Radić, PRONI Centar za socijalno podučavanje

 

 

 

Útgefið efni: Mán, 23/11/2015 - 15:48


Tweet Button: 

Skyldir tenglar


Info for young people in the western balkans

Vantar þig ráðgjöf sérfræðings?

Ask us!