Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

ZMAJ pomaže u jačanju udruga

ZMAJ promo video

ZMAJ, pamtljiva kratica projekta Znanjem možemo aktivizam jačati ciklus je edukacija od ukupno pet modula namijenjenih jačanju kapaciteta dalmatinskih udruga mladih

Čak jedanaest dalmatinskih udruga sudjelovalo je na edukacijama u Zoni kako bi naučili sve o funkcioniranju udruga. Uz predstavnike udruga Bonsai i Orlando iz Dubrovnika, Mladi u EU i Š.U.M. iz Šibenika, HUM iz Vrgorca, Udruge srednjoškolaca i studenata otoka Brača, zadarske udruge CINAZKoalicije udruga mladih i Studenti za studente iz Splita, edukaciji su se pridružili predstavnici splitske udruge mladih Prijatelj i murterske udruge Argonauta.

 

Prvi modul koji su pohađali mladi predstavnici i članovi udruga fokusirao se na općenito funkcioniranje udruga mladih i za mlade. Cilj ovog modula bio je podučiti mlade ljude, predstavnike udruga mladih i za mlade, o osnovnim elementima koje je važno razvijati i učinkovito planirati kako bi rad i organizacija rada udruga mladih i za mlade ostvarila kvalitetu i željene rezultate.

 

Treneri iz osječkog PRONI Centra za socijalno podučavanje osvijestili su kod sudionika treninga važnost dobrog i odgovornog upravljanja ljudskim resursima unutar udruga mladih i za mlade te podigli razinu njihovog znanja i informacija o značenju ljudskih resursa općenito, odgovornom i kontinuiranom ulaganju u djelatnike, članove, volontere i suradnike udruga mladih i za mlade.

 

U trećem modulu tema je bila namicanje sredstava u udrugama mladih i za mlade. Sudionici su u trodnevnom programu raspravljali o održivosti udruga mladih i za mlade, naučili su koji su to izvori i oblici namicanja sredstava te su analizirali strukturu sredstava svojih organizacija. Pozornost je posvećena namicanju sredstava pisanjem projektnih prijedloga te su upoznati sa ciklusom razvoja projektnih ideja.

 

Lobiranje i zagovaranje bila je tema koju su sudionici naveli kao posebno interesantnu. Sudionici su poradili na razumijevanju značenja termina lobiranje, javno zagovaranje i pregovaranje te osvijestili razliku između tih pojmova. Upoznali su se sa osnovnim principima lobiranja i javnog zagovaranja te su prepoznali mogućnosti korištenja ovih alata u radu udruga mladih i za mlade, odnosno mogućnosti kako sudjelovati i pristupati javnom zagovaranju. Na osnovu stvarnih primjera, sudionicima je osigurano prepoznavanje i učenje o elementima u procesima lobiranja i javnog zagovaranja te razumijevanje utjecaja kampanja na javnost, pa i na odluke te moguće društvene promjene nastale na različitim društvenim razinama. Promišljali su i o vlastitim lokalnim zajednicama iz kojih dolaze, i mogućnostima koje unutar tih zajednica imaju i/ili trebaju stvarati kao suradničke odnose s drugim relevantnim dionicima.

 

Posljednji je modul bio posvećen PR aktivnostima; planiranju i kreiranju javne kampanje i javne akcije u lokalnim zajednicama i evaluacija. Tematske cjeline koje je Modul 5 u svoj programski sadržaj uključio jesu: Informacija, Značenje i utjecaj medija, Elementi i forme PR-a, Kako komunicirati s medijima, Kako postići vidljivost u zajednici, Alati u odnosu s medijima, Razvoj medija plana, Javna kampanja i značenje iste, Marketing i njegove mogućnosti u radu s mladima, Priprema i provedba javne kampanje, Razvoj konkretne javne kampanje u sklopu projekta kako bi se povećala vidljivost mladih u društvu, Razvoj ideja o konkretnim akcijama u lokalnim zajednicama.

 

Mladi koji su sudjelovali na edukaciji pokazali su izrazito zadovoljstvo naučenim, kao i neformalnim ali stručnim pristupom trenera. Naučeno imaju priliku primijeniti u realizaciji javnih kampanja u svojoj zajednici s ciljem povećanja vidljivosti djelovanja udruge te iskazali želju za nastavkom ovakvih edukacija.

 

Edukacija je provedena uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.

 

Autor: Info zona
 

Objavljeno: uto, 22/07/2014 - 13:47


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!