Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Akademija za mlade

Osim pomaganja studentima na razmjeni da se osjećaju kao kod kuće, članovi Erasums studentske mreže organiziraju i ESN Youth Academy.

Osim pomaganja studentima na razmjeni da se osjećaju kao kod kuće, članovi Erasums studentske mreže pomažu mladima da steknu vještine koje će im pomoći i nakon što izađu iz fakulteta. Jedan od načina na koji to rade je i održavanje ESN Youth ACAdemy. U nastavku pročitajte kako je to izgledalo u Splitu.

U subotu, 23. ožujka, održao se ESN Youth Academy, set predavanja i radionica gdje studenti mogu steći razne vještine koje će im biti korisne u budućoj karijeri, a u duhu ESN-a predavači su volonteri ESN-a Split. Predavanja i radionice su se održale u prostorija Ekonomskog fakulteta.

esn2.jpg

https://europa.eu/youth/sites/default/files/esn2.jpg

Predavanje pod nazivom "Public Speaking" održala je voditeljica HR tima ESN Split Helena Kačić-Bartulović. Nakon uvodnog dijela o načinima i oblicima komunikacije, upoznali smo se s različitim tehnikama govorništva, te greškama koje treba izbjegavati za uspješan govor. Sljedeće predavanje, Event fotografija, otkazano je jer zbog zdravstvenih problema predavača, a umjesto njega predsjednica ESN-a Matea Kladarić održala je kratko predavanje pod nazivom "Aktivno građanstvo". Predavanje se odnosilo na predstojeće Europske parlamentarne izbore. Nakon kratke rasprave o pasivnosti hrvatskih glasača upoznali smo se sa europskom inicijativom „Ovaj put glasam“, te mogućnostima i resursima na raspolaganju biračima.

img_0350.jpg

https://europa.eu/youth/sites/default/files/img_0350.jpg

Nakon kratke pauze slijedio je prvi blok radionica, Javni govor: "Nervoza, be gone!" i Team management.

Radionicu Team management vodila je potpredsjednica ESN Split Ivona Brtan. Cilj radionice bio je upoznati se sa različitim tipovima vođe te prednostima i manama svakog tipa.

Zaključak radionice bio je da ne postoji univerzalno idealni vođa, te da je stil vođenja potrebno prilagoditi okolnostima.

Radionicu o javnom govoru "Nervoza, be gone!" vodio je Alumni član ESN-a Split Marko Jukić. Cilj ove radionice bio je pokazati kako je nervoza prirodna reakcija mozga koja se
javlja u pozitivnom i negativnom smislu te naučiti sudionike kako se nositi s njom. Glavni uzrok nervoze je detaljno razmišljanje o nadolazećoj aktivnosti, stoga je radionica zaključena
formulom za oslobađanje od nervoze koja se sastoji od tri koraka. Duboko disanje koje nas priprema za opuštanje, udarac nogom o pod jer signal boli premošćuje osjećaj nervoze u mozgu te razmišljanje o pozitivnom ishodu situacije. Zapamtite, ako vas ikada muči nervoza: diši, udari, razmisli.

img_0371.jpg

https://europa.eu/youth/sites/default/files/img_0371.jpg

U drugom setu predavanja, Mario Batinović, predsjednik ESN-a Split, je držao radionicu na temu Self-brandinga, a Ivan Hrskanović se dotakao teme organizacije evenata.

S ponosom ističemo da je ovogodišnji Youth Academy imao je mnogo veći odaziv nego prijašnjih godina, najveći u Hrvatskoj. Sudionici su bili zadovoljni temama predavanja i radionica, a mi se nadamo da smo ih uspjeli potaknuti na daljnje usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje. Jedine zamjerke bile su im što su nisu mogli sudjelovati u svim radionicama (jer
su sve bili korisne i zanimljive) i što kroasani posluženi na pauzi nisu bili punjeni.


Tekst napisao: Marko Ševo

Fotografije: Melani Grubić Mikulić i Gabriela Marin

 

Objavljeno: pet, 29/03/2019 - 13:21


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!