Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Moj prvi projekt razmjene

Priča volonterke o njenom prvom sudjelovanju u projektima razmjene mladih, iskustvu, očekivanjima i rezultatima!

Heej, ja sam Lucija i ovo mi je bio prvi projekt. Za projekt i udrugu Impress saznala sam preko Savjeta mladih Bjelovar. Na predstavljanju projekta mogla sam dobiti većinu informacija o tome što se tamo radi i kako to izgleda. Sve to me zainteresiralo za sudjelovanje; upoznavanje novih ljudi, novih kultura, učenje novih stvari, putovanja, tjedan dana bez škole.

Kad je došao taj prvi dan, proveli smo ga u upoznavanju jer ipak nije baš lako pokrenuti neku temu s osobama iz drugih zemalja. Kako su prolazili dani i radionice, sve smo se više zbližavali i družili jedni s drugima. Na radionicama smo učili neke nove stvari i utvrđivali ono što već znamo. Uvijek je bio netko više, a netko manje zainteresiran za nešto raditi, ali na kraju bi svi sudjelovali i odradili zadatak što je bolje moguće. Radionica koja će mi nekako ostati urezana u pamćenje je definitivno kada je nas 27, zajedničkim snagama stalo u možemo reći kvadrat nasred prostorije. To nas je potaknulo na razmišljanje o globalnom zatopljenju i kako ćemo se svi stiskati na jednom „otoku“ ako ne poduzmemo nešto za očuvanje okoliša.

Također smo imali i internacionalne večeri na kojima smo uglavnom jeli nacionalnu hranu država koje su se predstavljale. Tako nam je svaki dan sve brže prolazio jer smo se sve više upoznavali i družili. Čak smo uspjeli i pripremiti događaj u gradu kako bi ljude upoznali s našim radom. Zadnji dan smo imali slobodno jutro koje smo naravno prespavali, a već popodne razgovarali smo o svemu što moramo napisati u svoj Youthpass.

I onda je došlo to vrijeme poslije večere i vrijeme za oproštaj. Nikome nije bilo u planu da će se rasplakati, ali to tako ide jer ipak opraštaš se od ljudi s kojima dijeliš iste uspomene. Mogu reći da je moj prvi projekt prošao uspješno i jedva čekam ići na sljedeći.

Objavljeno: sri, 19/12/2018 - 15:48


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!