Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Započni svoje ljeto s nama!

Ljeto na Školjiću
Ljeto na Školjiću
Ako voliš informatiku, životinje ili glumu, ako želiš ovo ljeto vježbati ili kvalitetno provoditi ljeto učeći na zabavan i inovativan način te steći nova poznanstva i prijateljstva onda je program Ljeto na Školjiću baš za tebe.

Ako voliš informatiku, životinje ili glumu, ako želiš ovo ljeto vježbati ili kvalitetno  provoditi ljeto učeći na zabavan i inovativan način te steći nova poznanstva i prijateljstva onda je program Ljeto na Školjiću baš za tebe. Pridruži nam se na Ljetu na Školjiću, još uvijek ima vremena, a sve informacije o radionicama možeš pronaći na internetskoj stranici Centra tehničke kulture Rijeka

Ljeto na Školjiću je dugogodišnja kontinuirana manifestacija koja okuplja brojne organizacije iz Rijeke i okolice, a koje učenicima i mladima omogućuje da u ljetne dane uđu uz nova znanja, prijateljstva i ideje. Ove godine program je pripremilo 16 organizacija pod vodstvom CTK Rijeka pripremilo. Bogati program započep je 18. lipnja i traje sve  do 13. srpnja. ​

Prvi tjedan Ljeta na Školjiću započeo je s radionicama joge, astronomije, glume, ekologije, fotografije, mBota, 3D modeliranja te abakusa. Tako su se učenici istezali uz jogu s Jelenom iz Ashtanga Yoga Studio a nešto starije generacije su to imale priliku učiniti tjedan kasnije. Akademsko astronomsko društvo - Rijeka provodilo je radionice „Mala ljetna škola astronomije“ na kojima se učilo kako se  orijentirati na nebu  i promatrali razne nebeske objekte kroz teleskop a Umjetnička organizacija KRILA pokazala je mladima kako  se izražavati glasom i pokretom, improvizirati uz glazbu  i osmišljavati scenske kompozicije.

Udruga RI EKO Rijeka održala je radionicu „Glagoljamo ekološki“ u sklopu koje su se izrađivali korisni predmeti od otpadnih materijala na temu glagoljice, te radionicu „Daj 5 za reciklažu“ na kojoj se učilo što je to otpad, što znači recikliranje te što mi možemo učiniti da pomognemo našoj planeti. Učenici su posjetili i Park prirode „Učka“ te edukativne “Malikove staze” uz stručno vodstvo edukatorica. Učenici 7. i 8. razreda imali su priliku naučiti obrađivati i izrađivati fotografije na radionici „Digitalna fotografija“ u izvedbi Fotokluba Color a veselo je bilo i na radionicama  udurge Numerus d.o.o. gdje su se učenici upoznali s načinom računanja sa abakusom.

Veliki interes je iskazan za radionice „mBota“ na kojima se djeci željelo približiti svijet tehnologije ,programiranja, točnije robotike na kojoj su se imali priliku družiti  i pratiti kretanje modela robota te radionice 3D modeliranja na kojima se učilo kako izraditi 3D model, oblikovati ga i na kraju isprintati pomoću 3D printera. Spomenute radionice održavali su stručni edukatori iz udruge Centra tehničke kulture Rijeka koja je ujedno i organizator Ljeta na Školjiću.

Drugi tjedan smo nastavili s radionicama 3D modeliranja brodova i brodomaketarstva koje je održala organizacija Hrvatski savez brodomaketara na kojima su učenici naučili kako se modeliraju brodovi te su se izrađivale makete brodova. Udruga AnimatoRi održala je radionicu „Impresija pokreta boje“ i upoznala uenike  s medijem animiranog filma. Na radionici „Digitalno pripovijedanje“ Centra tehničke kulture Rijeka mladi od 13 do 19 godina pomoću videa i fotografije obrađivali su teme poučne teme vezane za  globalno građanstvo.

Lučka kapetanija Rijeka tradicionalno je održala dvodnevni tečaj za voditelja brodice na Ljetu na Školjiću. Njega su mogli upisati svi od 16 do 30 godina, a potom će  moći pristupiti i ispitu te provjeriti što su naučili. A kako se odgovorno ponašati prema životinjama na učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole prenijelo je Društvo za zaštitu životinja – Rijeka na radionici „Male tajne za sretne njuškice.“

Radionice koje će se tek održati

Od 02. do 06.07 u CTK Rijeka održat će se radionica Programiranja koja će se baviti programom Visual Basic za sve one koji žele biti novi Bill, Mark ili Steve, a za sve one koji  znaju da za prodati dobar proizvod nije dovoljno samo imati dobar proizvod održava se radionica „Grafičkog dizajna". Klub za samogradnju i modelarstvo „Krila Kvarnera“ pripremio je radionicu „Zrakoplovno modelarstvo“  na kojoj će se učenici od 5. do 8. razreda upoznati  s osnovama modela zrakoplova i izraditi model zrakoplova iz kita.

Ljeto još uvijek nije gotovo, stigneš se još uvijek prijaviti na radionicu Šivanja koju će održati Udruga kreativni kolektiv Kombinata za koju je prethodnih godina bio iskazan veliki interes, a ako želiš zakoračiti u svijet minijatura prijavi se u školu maketarstva koju je za tebe pripremio MK Zeppelin. Učenici srednje škole koji žele naučiti kako sudjelovati u prometu mogu se prijaviti na prometnu radionicu „Sekunda koja mijenja život“ koju priprema Autoklub Rijeka te radionicu robotike koju priprema udruga Mali roboti a sastavljati će se i programirati roboti u programu Arduino.

CTK Rijeka u posljednjem će tjednu ponuditi tri radionice. Djeca i mladi, tj. oni od 7 do 30 godina mogu se uključiti u jednodnevnu radionicu „Geocache“ koja će ih odvesti u potragu za skrivenim lokacijama po Rijeci. Učenici od 5. do 8. razreda naučit će koristiti mikro računala micro:Bit-ove, a učenici 7. i 8. razreda osnovne škole te srednjoškolci mogu upisati radionicu programiranja u programu C++.

Što su zanimljivo naučili i izradili polaznici će prezentirati na završnoj svečanosti u petak, 13. srpnja  u 17 sati u Centru tehničke kulture Rijeka.

Upisi u radionice su otvoreni na internetskoj stranici CTK Rijeka sve do popunjenja radionica ili dva dana prije početka radionice. Sve radionice koje se održavaju u prostorima CTK Rijeka dostupne su osobama s poteškoćama u kretanju.

Program Ljeta na Školjmiću zajedno provode: Akademsko astronomsko društvo – Rijeka, Ashtanga Yoga Studio, Auto klub Rijeka, Centar tehničke kulture Rijeka, Društvo za rekreaciju Joga, Društvo za zaštitu životinja Rijeka, Fotoklub Color, Hrvatski savez brodomaketara, Klub za samogradnju i modelarstvo „Krila Kvarnera“, Link – kreativne radionice, Lučka kapetanija, Maketarski klub Zeppelin, Park prirode Učka, RI Eko Rijeka, Udruga filmskih entuzijasta Animatori, Udruga Kreativni kolektiv Kombinat i Umjetnička organizacija KRILA, a uz financisjku podršku Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Objavljeno: pet, 29/06/2018 - 15:09


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!