Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Utjecaj Erasmusa na moj život

Foto: Unsplash
Kroz ERASMUS projekte osvijestio sam svoje slabe i jake strane i postao bolja osoba

Piše: Luka Tunjić

 

“Jesam li spreman otići na prvi projekt u Tursku ili ne? Prvi put letjeti avionom s ljudima iz hrvatske grupe koju ću upoznati tek na aerodromu? Provesti desetak dana u interkulturalnom okruženju i učiti o drugim kulturama?” Na sreću, davne 2012. godine odgovorio sam potvrdno na sva pitanja i mogu reći da mi je to jedna od najboljih životnih odluka.

 

O čemu se tad radilo i o čemu se danas radi? Projekti razmjene mladih omogućuju skupini mladih (starih između 13 i 30 godina) iz najmanje dvije europske države mogućnost stjecanja novih korisnih znanja, vještina i stavova u određenom području koje je pokriveno projektnim aktivnostima – npr. recikliranje i održivi način života, razvijanje poduzetničkih ideja, promicanje tolerancije kroz ples i pjesmu, kreativno izražavanje kroz fotografiju i video, itd. Imao sam priliku sudjelovati na dvoznamenkastom broju YiA i Erasmus+ projekata i to iskustvo pomoglo mi je razviti komunikaciju na stranom jeziku, osvijestilo mi je jake/slabe strane u različitim životnim područjima, koji su mi interesi, kako se nositi sa stresom i konfliktom te kako učiti na zanimljiv način kroz metode neformalne edukacije. 

 

skustvo sudjelovanja me osnažilo i za pisanje i provođenje vlastitih projektnih prijedloga – recentni primjer je razmjena mladih „Let Me Think About It“ koja za cilj ima promicanje važnosti kritičkog mišljenja i koja je okupila 36 mladih iz 6 država u Novoj Gradiški početkom ožujka 2018.

 

Mogu reći da je sudjelovanje na ovakvim projektima mobilnosti promijenilo moj svjetonazor – postao sam tolerantniji, samopouzdaniji, znatiželjniji i spremniji poduzimati akcije za koje smatram da su potrebne mojoj zajednici.

 

 

Objavljeno: čet, 29/03/2018 - 17:39


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!