Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

ReMOVEit - razmjena mladih u Nizozemskoj

Petra je po prvi put bila na razmjeni mladih i to u Nizozemskoj. Uzbuđenje, strah, visoka očekivanja - je li se isplatilo ići? Saznajte od Petre.

RAZMJENA MLADIH – OMMEN, NIZOZEMSKA

Nakon toliko iščekivanja, došao je i taj dan. Sjele smo u avion i krenule za Nizozemsku. To mi je bio prvi let i bila sam jako uzbuđena. Sve je prošlo super, osim toga što sam morala baciti svoju bocu vode kada smo prolazile kroz security i kupiti novu bocu na aerodromu, koja dođe 25 kuna. Dvadesetpet kuna? Pola litre vode? Ozbiljno?
Sletjele smo u Amsterdamu te sjele za vlak za Ommen. Osim uzbuđenja, tu je bio i strah od toga da putovanje ne ispuni moja očekivanja. Što se na kraju nije dogodilo. Putovanje je bilo i iznad mojih očekivanja.

Prva dva dana je bilo dosta naporno. Radionice su se odvijale po cijele dane, doslovno. Imali smo malo slobodnog vremena. Samo da ručamo, odmorimo se pola sata i nakon toga opet nazad na radionice. U ta dva dana sam se privikavala na sve te nove stvari, na nove ljude.
Bilo nas je šezdeset sudionika, šest iz deset različitih država. No osim nas, tu su bili i EVS-ovci (volonteri preko Europske volonterske službe). Dakle, bilo nas je i više od šezdeset. Novi ljudi, nove kulture, novi običaji i načini razmišljanja. Stvarno fascinantno i jako zanimljivo.

Kako smo u Puli svi isti, svi se isto oblačimo, isto izgledamo, iste smo rase i nacionalnosti, ovo je za mene bilo jedno novo i predivno iskustvo. Nisam stekla samo iskustvo, stekla sam prijatelje.
Nakon ta dva dana privikavanja, počeli smo se stvarno zbližavati. Družili smo se svaku noć. Iako bismo bili umorni od svih tih silnih radionica, uvijek je ostalo snage za druženje i zezanciju. Plesali bismo, pjevali, pričali. Ili pak kuhali karbonaru u četiri ujutro.

Kako se razmjena temeljila na pokretu tijela, radionice su bile usmjerene na ples, dodir, pokret. Sve što ima veze s našim tijelom. Neke od radionica su bile dosta psihološki usmjerene, što nam je pomoglo da se međusobno povežemo još više. Ali neke su, moram priznati, bile dosta potresne. No to ne mora nužno biti loša stvar. Ipak, nije sve u životu sjajno i bajno. Moramo se naučiti nositi i s lošim stvarima.

Neke radionice smo čak vodili i mi, sudionici. Svatko bi podijelio svoja znanja i vještine s ostalima. Naučili bismo nešto novo jedni od drugih. Možda čak i saznali da smo dobri u nečemu za što nismo znali da postoji.
Prvi put susrela sam se s glumom i stvarno mi se svidjelo.

Jedan dan smo čak posjetili i Rotterdam. Išli smo u plesnu školu u kojoj nam je održana radionica suvremenog plesa i hip hopa. Energija cure koja nam je vodila radionicu je bila tako pozitivna, dizala je atmosferu. Bilo je super zabavno.

U početku, činilo se kako su ta dva tjedna jako puno vremena i da će to vrijeme jako sporo proći. No, dani su tako brzo prolazili da nisam bila ni svjesna. Nisam htjela da prođu, htjela sam ostati. Svi ti ljudi, prijatelji, pozitivna energija. To je bilo stvarno nešto prekrasno, ne mogu ni opisati riječima.

Zadnjeg dana skoro svi smo plakali. Ipak, morali smo se vratiti svatko u svoju državu, što znači da se možda više nikad nećemo vidjeti: bilo je jako emotivno.

Zadnje jutro, dvije cure i ja morale smo prve otići na vlak. Pa na aerodrom. I eto me doma. Nisam htjela ići doma. Svi su mi nedostajali čim sam izašla iz kuće u kojoj smo boravili.

Ali nije to kraj, to je tek početak. I dalje sam u kontaktu s osobama s kojima sam se najviše zbližila. Čak uskoro planiram ići i u Bugarsku posjetiti prijateljicu koju sam upoznala u Nizozemskoj. Sljedeće godine biti će neka druga država, posjetit ću nekog drugog. Stekla sam prijatelje koji žive na toliko različitih mjesta, mogu putovati gdje god hoću. To planiram i napraviti.

Za sve one kojima Erasmus+ program zvuči sumnjivo zato što su svi troškovi pokriveni, znam kako vam je jer je i meni zvučalo tako. Ali onda sam se raspitala i istražila. I stvarno jest tako. Putni trošak, hrana i smještaj su plaćeni. Jedina stvar je što sami kupujete avionsku, busnu ili bilo koju transportnu kartu te vam se taj novac vrati na zadnjem danu razmjene.

Za mene je ovo bilo jedno predivno iskustvo koje me potaknulo da putujem. To je bila tek prva od mnogih razmjena mladih u kojima ću sudjelovati.

Jedva čekam posjetiti nova mjesta, steći nove prijatelje i iskustva.

 

Objavljeno: uto, 13/06/2017 - 22:59


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!