Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Kako su se izviđači snašli u programu Erasmus+

Projekt razmjene mladih „Voda – element koji nas spaja!" zauvijek je promijenio rad dviju izviđačkih grupa i živote mladih sudionika. Članovi Odreda izviđača „Zelena patrola“ Rajić podijelili su s nama svoju inspirativnu priču

Više ništa nije bilo kao prije

 

Malo je reći da su posljedice provedenih projekata unutar Erasmus+ programa bile vidljive samo unutar naše udruge. Još je upečatljiviji bio utjecaj na same sudionike projekta te na našu užu i širu lokalnu zajednicu. Već sama činjenica da smo kao jedna mala udruga u maloj, ruralnoj i gospodarski nerazvijenoj sredini odlučili sudjelovati u kreiranju projekta  jedan od europskih programa bila je pomalo hrabra i neočekivana za mnoge. A za Erasmus+ program EU čuli smo slučajno od jedne izviđačke udruge iz Splita (Odred izviđača pomoraca Posejdon) koja je uspješno provela  dotada jedan projekt. I odlučili smo pokušati. Dobivanje prilike od strane Agencije za mobilnost i programe EU izborom našeg projekta i financijske potpore za njegovu provedbu oduševila je kako nas, tako i naše prijatelje iz Engleske kao suradnike u projektu. Osobito njih, jer nisu nikada do tada čuli za Erasmus+ i mogućnosti koje ovaj program pruža mladim ljudima i njihovim udrugama. Nakon provedenog projekta po izjavama svih onih koji su bili uključeni u projekt ništa više nije bilo kao prije, a potaknulo je razvoj udruge u takvim pozitivnim smjerovima koje je bilo teško u početcima rada udruge čak i zamisliti.

Pozitivan odgovor od strane Agencije probudio je kod naših mladih sudionika optimizam i kreativnost otvarajući nebrojene mogućnosti za njihov razvoj i napredovanje. Isti rezultat polučio je projekt i kod naših engleskih sudionika. Povećao se broj novih članova, broj upisanih na tečajeve voditelja, pojedini voditelji uključeni u projekt u Engleskoj uznapredovali su na njihovoj nacionalnoj razini postajući regionalnim voditeljima… Obje naše udruge stekle su zavidnu reputaciju i ugled unutar naših skautskih saveza, a posebno nas se dojmio posjet veleposlanika britanske ambasade Andrewa Dalgleisha tijekom trajanja projekta, koji je pohvalio suradnju naših grupa na međunarodnoj razini i obavijest o svom posjetu postavio ne samo na stranice ambasade, nego i na svom osobnom i Twitteru engleske kraljice. Potaknut viđenim, odlučio je i svoju djecu upisati u izviđače. Uz njega, tijekom trajanja projekta  posjetili su nas i upoznali se s našim Englezima i župan i dožupan sisačko-moslavačke županije, HGSS Novska, klapa Ogrc, planinari, DVD Jazavica-Roždanik, KUD Javor, KUD Šubić i KUD Kolo te niz udruga i osoba koje aktivno djeluju u našoj lokalnoj zajednici. Sve su popratili lokalni mediji, a kratka reportaža o našem projektu i boravku engleskih izviđača objavila je i nacionalna televizija HRT. Bilo je super vidjeti da su i engleski mediji zabilježili suradnju naših dviju zemalja i naših udruga! Ujedno, bila je to najbolja promocija skautizma i samog Saveza izviđača Hrvatske. Zahvaljujući programu Erasmus + dobili smo priliku da kroz međunarodnu suradnju s Englezima putem medija naš rad bude viđen i prepoznat. Tako da od jedne male udruge od prije tri godine danas slovimo za jednu od najboljih udruga izviđača u Savezu izviđača Hrvatske. Upoznali smo brojne mlade iz drugih udruga i povezali se s izviđačima iz drugih izviđačkih udruga, a posebno prijateljstvo je sklopljeno s Odredom izviđača Vladimir Nazor iz Karlovca.

 

Prijateljstvo koje nadilazi suradnju

 

Zahvaljujući sudjelovanju u Erasmus+ projektu Osnovna škola Rajić ustupila nam je korištenje sljedećih 15 godina područnu školu u Jazavici koja je više od 20 godina bila izvan uporabe i zapuštena, a koju smo zadnje četiri godine marljivo sami čistili, uređivali i renovirali unutar naših mogućnosti. Prije samih projekata vjerojatnost dobivanja škole na tako dugi period bila je malo vjerojatna, gotovo nemoguća, a nama je prostor potreban kako za rad  naše udruge, tako i svih drugih udruga i KUD-ova na lokalnoj razini koji rade s djecom i mladima.

Još veće posljedice rada na Erasmus+ projektima bile su vidljive na našim sudionicima projekta. Za sudionike projekta iz Hrvatske ovo je bio najbolji način da se upoznaju i druže sa sudionicima iz Engleske i šire mrežu kontakata, a prijateljstvo i komunikacija će vjerojatno trajati još dugo jer su putem društvenih mreža stalno u kontaktu. Za engleske sudionike to je bio prvi posjet nekoj europskoj zemlji, a i prva suradnja sa sličnom udrugom izvan granica matične, engleske države. Engleski izviđači upoznali su naš jezik, kulturu, prirodno bogatstvo, ljubaznost naših ljudi u lokalnoj zajednici, a najviše od svega oduševila ih je arhitektura i obala u Puli, gdje su sletjeli zrakoplovom. Bili su iznenađeni ljepotom našeg mora i te obećali da će u budućnosti dolaziti s obiteljima u Hrvatsku i preporučiti nas i poznanicima. Zajednička aktivnost bila je svojevrsni hit događaj koji se nikada prije nije dogodio na području u kojem žive sudionici iz Engleske. Njihov način rada do tada nije poznavao ovakav oblik suradnje sa bilo kojom stranom državom, a pogotovo ne u tom obliku da bi strance prihvatili kao jednakopravne članove svog odreda i zajednički se predstavili javnosti ili sudjelovali u zajedničkim aktivnostima.

Ipak najupečatljivije promjene bile su vidljive u razvoju komunikacijskih vještina i rada u timovima. Razina poznavanja engleskog jezika i njegove uporabe u kratkom je vremenu rapidno porasla, dodatno motivirajući i one koji su se slabije služili engleskim jezikom. To se odrazilo i na školske ocjene učenika iz engleskog jezika. Ono što je dodatno iznenadilo je želja engleskih sudionika da nauče hrvatski jezik. Uz pomoć improviziranih englesko-hrvatskih rječnika i hrvatskih sudionika mali Englezi počeli su se služiti hrvatskim izrazima i kratkim rečenicama. Takav način komunikacije nastavio se na društvenim mrežama i nakon njihova povrtaka u domovinu. Do izražaja je došlo i međusobno uvažavanje razlika, kako socijalnih, tako i društvenih. Rezultat toga je razina prijateljstva koja nadilazi samo suradnju u projektu.

 

Erasmus+ mijenja percepciju svijeta

 

Motivirani provedbom projekta, sudionici su spontano počeli promovirati ne samo projekt, nego i cijeli Erasmus+ program među drugim mladim ljudima i udrugama. Tako su naši hrvatski sudionici Zelene patrole sa svojim projektom i Erasmus+ programom upoznali izviđače iz Splita, Karlovca i Kutine, a i goste našeg međunarodnog izviđačkog kampa „Dupin“ iz Belgije, Francuske i Njemačke, načelno dogovorivši potencijalnu suradnju u okviru programa Erasmus+ s izviđačima iz Francuske i Njemačke u 2017. Aktualni projekt prezentiran je i učenicima Osnovne škole Rajić i u selu Krapje tijekom „Dana Krapjanske baštine“.

U svakom slučaju Erasmus+ program uvelike je utjecao na živote sudionike iz Hrvatske i Engleske, unio promjene koje su vidljive na svim područjima i potaknuo na drugačiji način promišljanja sudionike obiju grupa. U jednoj maloj i ruralnoj sredini mladim ljudima je dan osjećaj da mogu utjecati na svoje živote, vlastito okruženje i mogućnosti u kreiranju vlastite budućnosti kao žitelja Hrvatske i Europske unije. Svi naši članovi koji još uvijek aktivno sudjeluju u provedbi projekta izrazito su zahvalni na pruženoj prilici od strane Agencije, ističući da nakon provedenih projekata u okviru Erasmus+ programa odista više nikada neće biti isto kao prije, a posljedice rada na budućim projektima mogu biti samo još produktivnije i utjecati na još veći broj mladih ljudi, kako na lokalnoj razini tako i na onoj nacionalnoj i međunarodnoj.

Stoga što reći na kraju nego hvala Erasmusu+ i Agenciji za mobilnost i programe EU na pruženoj podršci i povjerenju. Za razliku od mnogih kojima ćete tek pružiti priliku da u svojim sredinama kroz projekte u okviru Erasmus+ programa promijene percepciju svijeta u kojem žive, naše ste živote već promijenili.

 

Lijepi pozdrav,

Sudionici projekta „Voda – element koji nas spaja!"

Odred izviđača „Zelena patrola“ Rajić, Hrvatska

Scout Troop Chorley Healey, Chorley, England, UK

Objavljeno: uto, 31/01/2017 - 15:06


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!