Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Moderno učenje - neformalno i cjeloživotno

Neformalno učenje i LLP
© shutterstock.com - Maksim Shmeljov
Upoznaj mogućnosti koje ti pruža koncept neformalnog učenja, sudjeluj, doživi vrijedno iskustvo, a onda ponovo sudjeluj i ustraj u unaprjeđivanju sebe!

 

Neformalno obrazovanje – strukturirano i planirano, izvaninstitucionalno obrazovanje

 
Učenje je dugo bilo ograničeno na institucije, a znanje se smatralo nečime što se može dobiti samo iz debelih knjiga. Škole i fakulteti bili su jedino odredište onima koji su težili usavršavanju i proširivanju svojih kompetencija.
 
Danas je neformalno učenje široko rasprostranjena praksa sa bezbroj mogućnosti. Svakog se dana otvaraju novi javni pozivi za sudjelovanje na treninzima, razmjenama, konferencijama i volonterskoj praksi u zemlji i inozemstvu.
 
Na primjer, dobro poznati program neformalnog učenja bio je program Europske komisije Mladi na djelu. Iako je program završio 2013. godine, mogućnosti koje je pružao nastavljaju se i dalje, u okviru novog programa Erasmus+. Erasmus+ nudi razne mogućnosti za mlade između 13 i 30 godina te osobe koje su angažirane u radu sa mladima. Nude se na primjer razmjene mladih u suradnji sa stranim partnerima, kratkoročno i dugoročno volontiranje u inozemstvu, zatim osoposobljavanja i umrežavanja osoba koje rade sa mladima te partnersko povezivanje organizacija koje rade u području mladih.
 

Cjeloživotno učenje - od kolijevke pa do groba

 
Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, usred globalnih kulturnih i ekonomskih promjena, formalno obrazovanje je počelo zaostajati za potrebama građanstva i nije postojala mogućnost ekspanzije koja bi te potrebe zadovoljila. Percepcija ljudi se počela mijenjati, a javio se i koncept cjeloživotnog učenja. Temelj je postavljen!

 

Program cjeloživotnog učenja sada je također dio Erasmus+ programa te obuhvaća četiri sektora koji pokrivaju sve razine školovanja - od predškolskog i školskog uzrasta, preko visokog obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, sve do odrasle dobi.

 

Iskustvo dobiveno kroz neformalno učenje teško je usporedivo sa onim koje stječemo kroz formalno obrazovanje. To je mnogo više od pukog naslova treninga ili dobivenih materijala za učenje. To je sinergija kulturnih, obrazovnih i kreativnih iskustava koja vas potiču da se više uključite i da neprestano tražite nova znanja. 

Objavljeno: čet, 16/05/2013 - 21:19


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!