Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Usavršavanjem do posla u 12 koraka

U traženju posla ključno je steći određene kompetencije, a prilika za to zbilja je puno.

Završio si faks i ne možeš naći posao? Odradio si sezonu i na obzoru nema ponude poslova? "Odradio" si svoje stručno osposobljavanje, ali nisi dovoljno stručan da i dalje radiš na tom poslu? Zaposlen si, ali želiš promijeniti posao? Što sad, kako do posla? Iskoristi to da se dodatno usavršiš i lakše dođeš do posla. Iako smo i sami svjesni da postoji nerazmjer ponude i potražnje poslova u Republici Hrvatskoj, određene vještine i kompetencije uvijek nađu svog poslodavca.

 

 1. Zašto ne bi stekao dodatno obrazovanje? Znaš li da postoje zemlje koje nude besplatno obrazovanje, kao što su Slovenija ili Francuska? Ako i nije besplatno, uvijek su tu stipendije, bilo to za diplomski, poslijediplomski ili doktorski studij.

 

 1. Zašto ne bi naučio ili pak usavršio neki strani jezik? Na tržištu možeš naći široku ponudu tečajeva stranih jezika. Nemaš previše sredstava? I za to imamo rješenje! Na Internetu postoji mnogo besplatnih materijala. Jesi li čuo za web stranicu Duolingo? Svakako pogledaj!

 

 1. Također, možeš završiti i neki tečaj s upisom u radnu knjižicu. Učilišta je mnogo, no treba ti i nešto sredstava. No, opet može besplatno. Proguglaj i nađi linkove kako besplatno naučiti nešto novo, primjerice Coursera za sve i svašta, Code academy za programiranje.

 

 1. Možeš se uključiti i u razne tečajeve. Uvijek je dobro znati neka dodatna znanja. Nikad ne znaš kad će ti zatrebati Photoshop ili znanje o Wordpressu? A još te to i zanima? Neki su tečajevi besplatni, neki se plaćaju, no nikako nemoj zanemariti Youtube i njegove video-priručnike (tutorials) koju su besplatni, a pružaju ogromnu korist za stjecanje novih znanja.

 

 1. Stekni dodatne vještine, odi na radionicu javnog govora ili govora tijela. To će ti sve koristiti kako bi se jednog dana mogao bolje predstaviti, ostaviti bolji dojam i lakše doći do željenog posla.

 

 1. Dobar CV je pola posla. Istakni ono najbolje, napiši ga kvalitetno. Ukoliko misliš da to sam ne možeš solidno napisati, potraži pomoć u Centrima za mlade diljem Hrvatske koji nerijetko nude takvu pomoć.

 

 1. Ne zaboravi na društvene mreže! Iako stvarno znaju oduzimati vrijeme to ne mora biti tako. Prati one informacije koje bi ti mogle biti od koristi. Ukoliko želiš posao u digitalnom marketingu, najvjerojatnije nećeš naći njihov oglas za posao na svjetlosnom stupu. I na kraju, ne zaboravi na LinkedIn, najposlovniju društvenu mrežu.

 

 1. Registriraj se i na portale s oglasima za posao kao što su službene stranice Zavoda za zapošljavanje, mojposao ili posao.hr. Tako ćeš uvijek pravovremeno biti obaviješten o ponudi poslova i nećeš propustiti nijednu korisnu informaciju.

 

 1. Jesi li čuo za Erasmus+ program? Zašto ne bi sudjelovao na treningu ili razmjeni mladih? Stječeš nova znanja i vještine, usavršavaš (najčešće) engleski jezik, upoznaješ nove ljude, a da pritom imaš minimalne troškove. Zašto se ne bi odvažio za Europsku volontersku službu koja ti pruža priliku da provedeš do godinu dana u nekoj drugoj zemlji? Radiš, a plaćeno ti je skoro sve - od prijevoza, smještaja, režija, troškova hrane i džeparca, pa do zdravstvenog osiguranja i učenja jezika.

 

 1. Zašto ne bi bio freelancer? Uz čuda tehnologije i dostupnost Interneta, možeš raditi bilo gdje u svijetu iz vlastite sobe. Uz freelance se slažu intelektualne i informatičke djelatnosti, ali i poslovi prevoditelja i tekstopisaca, do programera, informatičkih dizajnera, poslovnih konzultanata, arhitekata, novinara, fotografa i slično.

 

 1. Odvaži se na samozapošljavanje. Proučavajući statistiku, vidljivo je da se upravo u ovim kriznim i nesigurnim vremenima postotak samozapošljavanja povećao. U Hrvatskoj postoje neke prednosti kao što su poticaji ili olakšice za samozapošljavanje. Provjeri ih i tko zna, možda se odvažiš!

 

 1. Volontiraj! Ruku na srce, svjesni smo da volontiranje ne može zamijeniti posao, ali volontiranjem možeš steći neka nova znanja i iskustva! Možda će te netko prepoznati i zaposliti, no ne zaboravi i ostale stvari koje veže sa sobom volonterstvo, kao što je društvena dobrobit. Bilo kako bilo, volonterstvo ima samo pozitivne strane.

 

​​Napisala: Ana Tavić

Preuzeto iz: Magazin za mlade 3ska

Foto: c_fotolia.com_-_alphaspirit

Objavljeno: sri, 16/12/2015 - 14:49


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!