Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Mnemotehnika

Primarni cilj mnemotehnike je asocijativnim putem nove informacije pohraniti u dugoročnom pamćenju.

Suočeni s brojnim obvezama mladi ljudi često ne nalaze vrijeme za opuštanje i slobodne aktivnosti. Mnogo vremena posvećuju učenju, a ponekad niti nakon puno truda ne uspijevaju steći trajno znanje koje će moći aplicirati u životu. Dobra je vijest da savladavanje novih informacija može olakšati tehnika učenja pod nazivom mnemotehnika.

 

Opće je poznato da se najbolje stvari događaju upravo u vrijeme kolokvija ili ispita. Nije li bolje s prijateljima otići u kino i pogledati dobar film umjesto dosadnog sjedenja i gledanja u knjigu? Ipak nije sve tako crno. Dobra je vijest da postoji tehnika učenja koja znatno smanjuje vrijeme provedeno za knjigom i zbog koje je moguće imati vremena za sve slobodne aktivnosti, društveni život, odlaske u kino i sl. riječ je o mnemotehnici.

 

Po definiciji mnemotehnika predstavlja vještinu koja omogućuje da se povezivanjem slika ili riječi određena informacija lakše zapamti. Naprimjer, kada je potrebno zapamtiti više imena pisanih u natuknicama, dovoljno je zapamtiti samo prva slova tih imena da bi se sjetili ostatka riječi. Broj mjeseci u godini također se može zapamtiti primjenjući mnemotehniku, tako da kada su šake stisnute svaki zaglavak predstavlja tirdeset i jedan dan, a udubina između dva zaglavka trideset dana, uzimajući pritom u obzir veljaču. Etimološki gledano, riječ mnemotehnika potječe od imena grčke božice Mnemozine, koja je prema legendi bila najljepša od svih božica, predstavnica mudrosti i dobrog pamćenja. Primarni cilj mnemotehnike je asocijativnim putem nove informacije pohraniti u dugoročnom pamćenju. Nakon što čujemo ili pročitamo neku misao, mozak automatizmom stvara auditivnu, kinestetičku ili slikovnu predodžbu, a s obzirom na to izabire se određena vrsta mnemotehnike. Mnemotehnika može biti verbalna, slikovita i mješovita. Najjednostavniji oblik verbalne mnemotehnike je skraćivanje, npr. ukoliko je potrebno zapamtiti imena nekoliko ljudi, dovoljno je zapamtiti samo prva slova njihovih imena. Imena Marko, Ana, Martina, Alen skraćenim se zapisom može zapamtiti kao MAMA. Da bi se dobila informacija, podatak je potrebno smjestiti u kontekst. Ako je potrebno zapamtiti boje u spektru može se smisliti smislena rečenica: Ljepotica miluje zlatnu žabu na cigli. Svako početno slovo u pojedinoj riječi predstavlja po jednu boju (ljubičasta, modra, zelena, žuta, crvena). Slikovite mnemotehnike također su vrlo korisne, a provode se tako da se informacije povezuju sa slikama, pa tako primjerice kada djeca uče boje gledajući u određenu boju točno mogu povezati naziv sa slikom.

 

Učenje ne mora biti muka, uz malo truda svi mogu koristiti mnemotehnike i imati vremena za kino, prijatelje, slobodne aktivnosti ili sve što ih zanima.

 

Napisao: Luka Jovanov

Preuzeto iz: Magazin za mlade 3ska

Publisert: Ons, 16/12/2015 - 14:31


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!