Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Postani gospodar svoga vremena

Uvijek kasniš? Ne uspijevaš obaviti sve zadatke na vrijeme ili to činiš u zadnji čas? Čini ti se da nikada nemaš dovoljno vremena? Zvuči kao da imaš problema s upravljanjem vremenom.

 Koje su koristi dobrog upravljanja vremenom

 

Osobe koje dobro upravljaju svojim vremenom rjeđe su pod stresom, produktivnije su i dobro razumiju širi kontekst svoga rada, znaju koji su im prioriteti, ali ne zaboravljaju i na kvalitetno slobodno vrijeme.

 

Ljudi kojima upravljanje vremenom ne ide od ruke, često su napeti, zadatke obavljaju površno i u žurbi, čini im se da nemaju vremena za sebe i za bitne stvari, a često mogu imati i lakših ili težih problema sa zdravljem.
.

 

Kako započeti?

 

Možeš napraviti tablicu, graf ili na neki drugi način prikazati kako provodiš prosječni dan. Ako nisi siguran, pokušaj tjedan dana voditi dnevnik i zapisivati što si radio i koliko dugo. Vjerojatno ćeš se začuditi kada vidiš koliko vremena trošiš kada 'samo nabrzinu pogledaš nešto na Facebooku' ili drugim mrežama, ili koliko vremena provodiš odgađajući rad.

 

Kada saznaš koliko vremena trošiš na pojedine aktivnosti, vjerojatno ćeš zaključiti da je dio nebitan i da nešto od toga možeš smanjiti. Međutim, jednako je važno razmisliti i o stvarima koje su nam važne i bez kojih ne možemo. Pokušaj napraviti listu važnih područja u životu, primjerice, provođenje vremena s obitelji i prijateljima, završavanje škole ili fakulteta, rad i profesionalno usavršavanje, hobiji, itd. Objavljivanje slike svakog obroka na Instagram profilu ne bi trebalo biti na ovoj listi, osim ako nisi mladi kuhar u usponu karijere.

 

Praktični savjeti

 

Na temelju onoga što si spoznao, možeš početi djelovati i preuzeti odgovornost za svoje vrijeme. Evo nekoliko savjeta koji bi mogli pomoći:

  • Organiziraj se: odaberi neku od matrica za planiranje ili napravi vlastitu, važno je da imaš sustavan uvid u sve što želiš ili moraš napraviti, te rokove koji te obvezuju.
  • Planiraj: Planiraj na mikro i makro razini i imaj na umu ciljeve koje želiš postići. Odvoji i vrijeme za planiranje, to može biti desetak minuta na kraju dana ili, primjerice, vrijeme koje provedeš u autobusu ili čekajući u redu za blagajnu.
  • Najbolje vrijeme za najteže zadatke: Svatko od nas ima doba dana u kojemu najbolje radi, za neke je to jutro, za neke poslijepodne ili noć. Kada otkriješ koje vrijeme tebi najbolje odgovara, iskoristi ga za obavljanje najzahtjevnijih zadataka.
  • Odredi prioritete: Razluči koji su zadaci hitni i bitni, koji samo jedno, a koji nijedno od toga. Trudi se da bitne zadatke ne ostavljaš za posljednji trenutak, jer je jako stresno neprestano raditi na bitnim i hitnim zadacima i lako se može dogoditi da ne budeš uspješan koliko bi inače mogao biti.
  • Nauči reći NE: Lijepo je pomagati drugima, ali treba prepoznati kada to postaje štetno za nas. Prepoznati koje su tvoje odgovornosti, a koje nisu, i reći NE može se i na način koji će drugim osobama biti prihvatljiv ili im dati ideju za alternativna rješenja. Naravno, ponekad moramo reći 'ne' i samima sebi.
  • Odbaci perfekcionizam: Završeno je bolje nego savršeno. Uostalom, ako zadatke ne ostavljaš za posljednji čas, imat ćeš vremena dotjerat detalje prije isteka roka.
  • Nagradi se: Da bi održao motivaciju, povremeno se nagradi za uspjehe koje postigneš. Uspješno upravljanje vlastitim vremenom  nije nimalo jednostavno i svaki je napredak važan.

 

Ana Kedveš, PRONI Centar za socijalno podučavanje

Publisert: Lør, 28/03/2015 - 12:52


Tweet Button: 

Relaterte koblinger


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!