Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Misaone mape kao pomoć pri učenju

© irisreading.com
Misaone mape su jedan od kreativnih alata kojim se omogućuje bolja organizacija te lakše predstavljanje svojih misli, ideja ili pojmova.

Umne mape (mentalne mape) su revolucionaran alat koji je izumio Tony Buzan 70-tih godina prošlog stoljeća čijom sustavnom primjenom iz različitih problematika, dominantno se aktivira desna polutka mozga čije funkcije stvaraju uvjete za kreativnost.

 

Misaona mapa je prikaz radnih rezultata ili razmišljanja o planiranju u kojem se tema stavlja na sredinu lista (plakata, folije, ploče, a zatim se uokolo raspoređuju daljnji rezultati. Stvaranje misaone mape je metoda kojom se teme obrađuju tako da ljudi nisu upućeni na strog raspored u radnom tijeku, a može se  pripremati u paru ili u skupini.

 

Uz pomoć misaonih mapa može se planirati neki projekt, mogu se obrađivati tekstovi, pripremati tekst, zorno vizualizirati različiti aspekti nekog složenog tematskog područja i slično. Misaone mape se dobro urezuju u pamćenje i prikladne su kao temelj za usmeno izlaganja, izrade prezentacija ili lakše pripreme za javni nastup.

 

Kako izraditi mentalnu mapu?

 

1. Uzmi papir A4 formata ili veći i okreni list vodoravno. Počni crtajući obojani crtež (ili naslov) na sredini papira, koji predstavlja temu mentalne mape. Prikaz treba biti 3 - 5 cm visok i širok.

2. Koristi bar 3 boje u prikazu, nemoj ga uokvirivati, dopusti da ima svoj prirodni oblik.

3. Nacrtaj ili napiši glavne teme mape na debelim granama koje izlaze iz središnjeg pojma. Piši tiskanim slovima riječi na grane koje su dugačke točno koliko i riječi same. Glavne grane neka vijugaju kao prave grane na stablu. Direktno ih spoji sa središnjim prikazom.

4. Dodaj druge glavne grane oko teme. Počni dodavati drugi nivo podataka, riječi i crteža koje proizlaze iz glavnih podnaslova. Spajajuće grane su sad tanje a riječi sitnije.

5. Dodaj treći ili četvrti nivo podataka ako ih ima onako kako ti dolaze na pamet. Koristi se crtežima kroz cijelu mapu.

6. Dodaj prikaz na svim glavnim granama koji bi predstavljao ključnu temu ili ključnu riječ na mapi. Možeš se koristiti slikama, skicama, uzorcima, oblicima, simbolima, zalijepiti slike itd.

7. Radi je trodimenzionalno, dodajući okvire i dodajući oko riječi i prikaza dubinu. Koristi boje kroz mapu, maštovito. Koristi se strelicama, isprekidanim linijama i drugim načinima da bi prikazao povezanost nekih pojmova na različitim granama, ako postoji.

8. Ako ti ponestane prostora ne radi novu mapu već zalijepi dodatni papir gdje treba. Možeš upisati redni broj kod glavnih grana da bi odredio slijed materije. Ako si nešto zaboravio lako nadopiši kasnije kad se sjetiš. Ne moraš dodavati podatke određenim redoslijedom.

   

Razvij svoj stil.

 

Autor: Alen Halilović, udruga Alfa Albona

Objavljeno: uto, 25/11/2014 - 15:58


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!