Europos jaunimo portalas
Informacija ir galimybės visos Europos jaunimui.

Pokreni se i ti!

The story of Youthpass. Part I

Što je super u razmjenama mladih? Mislite osim putovanja, učenja i upoznavanja hrpe mladih ljudi iz čitave Europe, sklapanja novih poznanastava i prijateljstva?

Pišem vam ovo motivacijsko pismo u periodu između moje dvije razmjene u roku od mjesec dana! Baš sam se prije 3-4 dana vratila iz Bugarske, gdje sam od strane organizatora pozvana da im se dalje pridružim na idućem treningu u Makedoniji. Ovime vam želim poručiti da se nova vrata otvaraju sama od sebe.

 

Moja prva razmjena bila je u Nizozemskoj, a na to sam se odlučila sasvim spontano pročitajući jednu priču sličnu ovoj. Tada sam se pitala vjerovatno što i vi sada: kako da sam putujem tako daleko, u nepoznato, kako da se organiziram, kako da živim sa nepoznatim ljudima, kako da pričam sa svojim zahrđalim engleskim... Ono što vam mogu poručiti jest vrlo jednostavno- odvaži se, pokreni se! Najteže je prvi put. Nizozemskom odnosno razmjenom na kojoj sam prisustvovala bila sam oduševljena i nadasve motivirana te puna energije, novih ideja i zamisli. Živjela sam tamo sa 35-ero mladih ljudi, 12 dana djelila s njima svakodnevnicu i upoznavala 8 novih kultura i načina života. Vrijednost toga jednostavno je neprocijenjiva i ono što sam naučila i spoznala ponijela sam sa sobom u život.

 

Nastavila sam pokušavati stvoriti nove kontakte koji bi mi pružili priliku da ponovim takvo iskustvo. Uslijedila je Poljska, a zatim Bugarska. Došla sam doma odmoriti se koji dan i krajem ovog mjeseca putujem u Makedoniju. Prilike mi se same nude: Turska, Španjolska, Belgija, Srbija, Gruzija... Sve su to destinacije za koje sam unatrag mjesec dana dobila otvorene ponude da se priključim timu, naučim nešto novo i stvorim si daljnje opcije; kako za nova putovanja tako i za buduće zaposlenje u svojoj zemlji.

 

Razmjene mladih savršen su alat da osnaže vaše samopouzdanje, da razvijete svoju kreativnost, stečete nova znanja i iskustva, praktična i teorijska. Upoznat ćete ljude koji vam mogu ponuditi priče o brojnim životnim prilikama, kulturama, navikama, običajima, hrani i piću, zabavi i slično. A za sve to dobijete i potvrdu (Youthpass) koju možete priložiti u svoj CV.  

 

Ne razmišljaj dugo, samo se odvaži, apliciraj i kreni! Sad je vrijeme, ovakve prilike nećeš imati s 40!

 

P.S. Potraži me na fejsu ako imaš dodatna pitanja (Fejs: Mio Mau)

 

Autor: Centar tehničke kulture Rijeka – volonterka Mia Mohorić

Paskelbta: A, 28/10/2014 - 15:46


Tweet Button: 

Susijusios nuorodos


Info for young people in the western balkans

Reikia specialisto pagalbos ar patarimo?

Teiraukitės mūsų!