Europos jaunimo portalas
Informacija ir galimybės visos Europos jaunimui.

Srednjoškolci u Strasbourgu

Euroscola Day

Na Euroscoli vrijedni tim Ekonomsko-birotehničke škole Split osvojio je izvrsno 3. mjesto kao jedina strukovna škola, u oštroj konkurenciji gimnazija, što im je omogućilo odlazak u Strasbourg i sudjelovanje u radu Europskog parlamenta.

Na Euroscoli, debatnom natjecanju u organizaciji Ureda za informiranje u Republici Hrvatskoj Europskog parlamenta, vrijedni tim Ekonomsko-birotehničke škole Split osvojio je izvrsno 3. mjesto kao jedina strukovna škola, u oštroj konkurenciji gimnazija iz dviju županija (splitske i dubrovačke), što im je omogućilo odlazak u Strasbourg i sudjelovanje u radu Europskog parlamenta.
 

Kao zastupnici svoje škole, grada, regije i države, 22 učenika dobila su priliku cijeli dan boraviti u EU parlamentu i sudjelovati u prigodnoj debati, zajedno s pobjednicima istog natjecanja iz ukupno 20 zemalja članica EU-a. Odlično pripremljeni, aktivno su sudjelovali u svih 6 debatnih skupina te u kvizu EURO game. Debatirali su o mnogim važnim temama za mlade: o zaštiti okoliša, slobodi informiranja, zapošljavanju mladih, budućnosti Europe, o 2014. kao godini europskih izbora i godini u kojoj će se pokušati zaustaviti bacanje hrane. Na kraju je svaka skupina iznijela svoje zaključke pred svim zastupnicima i pristupalo se glasovanju. Sve je završilo u vedrom tonu uz izvedbu Ode radosti i gromoglasan pljesak svih sudionika.


Uspjeh u Strasbourgu komentirala je voditeljica projekta i mentorica mladih zastupnika, prof. Suzana Kačić-Bartulović. - U parlametarnoj sjednici sudjelovalo je 500 srednjoškolaca sa svojim profesorima mentorima. Prema zadanom rasporedu, u 6 zadanih minuta za predstavljanje naše delegacije Dora Stjepić i Ivan Rubić upoznali su svoje vršnjake sa svojom školom, najvećom po broju učenika u Županiji. Pohvalili su bogatu prošlost, kulturnu tradiciju i ljepote Splita i Dalmacije, splitski Kampus i naše sjajne umjetničke i sportske uspjehe. Uspjeli su čak i domaćine Francuze nasmijati podsjećajući ih na rukometnu virtuoznost Ivana Balića, a najveći pljesak od svih dobili su kad je Ivan šarmantno pokazao novopečeno znanje u nošenju francuske kape i završnoj odjavi na francuskom jeziku. Svi naši učenici bili su na visini zadatka. Posjet Parlamentu zaista je zaslužena kruna njihova rada, u kojem su spajali teorijska znanja s europskim iskustvima i vlastitim stavovima. Osim što su aktivno sudjelovali u debatama, učenici su iskoristili susret s vršnjacima za podjelu promidžbenih prospekata o Splitu i Dalmaciji, a splitska besplatna mapa za mlade putnike USE-IT Split koju su učenici ponijeli u Strasbourg bila je doslovno razgrabljena.
 

Profesorica Kačić-Bartulović zahvaljuje svima koji su pomogli predstaviti se na najbolji mogući način te poziva sve srednje škole da se uključe u program Euroscola jer su, naglašava, mogućnosti neograničene, a iskustvo nezaboravno.
 

Posjet Parlamentu iskorišten je i za obilazak Strasbourga, Münchena i Salzburga, što je svakako neprocjenjivo iskustvo koje je, kako kažu učenici, promijenilo njihove životne prioritete i omogućilo sklapanje novih prijateljstava sa školama i kolegama iz 20 zemalja sudionica.

 

Autor: Info zona
 

Paskelbta: A, 22/07/2014 - 11:16


Tweet Button: 

Susijusios nuorodos


Info for young people in the western balkans

Reikia specialisto pagalbos ar patarimo?

Teiraukitės mūsų!