Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Rad s mladima u Srbiji

Studijski posjet u Srbiji
Zorica Višković iz udruge mladih ZUM ispričala nam je iskustvo sa studijskog posjeta u Srbiji. Doznaj kako je tamo organiziran rad s mladima

 

U organizaciji Salto Youth South East Europe resursnog centra u prosincu je organiziran posjetainstitucijama Republike Srbije zaduženim za kreiranje i provedbu politika prema mladima i organizacijama civilnoga društva koje rade s mladima. Na studijskom posjetu sudjelovalo je 20-ak mladih odnosno osoba koje rade s mladima (tzv. youth workera), iz 15 europskih država: Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Italije, Turske, Mađarske, Austrije, Švicarske, Francuske, Njemačke, Poljske, Velike Britanije i Norveške.

 

Prvoga dana studijskog putovanja išli smo u posjetu Ministarstvu omladine i sporta gdje su nam predstavili postignuto na polju izgradnje institucionalnog okvira politika prema mladima. Evidentno je da je u tom smjeru učinjeno dosta toga: Zakon o mladima, Nacionalna strategija za mlade, Akcijski planovi te Kancelarije za mlade koje su otvorene pri svim tijelima lokalne samouprave. Srbija ima i krovnu organizaciju mladih – KOMS koja prema tijelima državne uprave zastupa interese mladih i nastoji da se specifične potrebe mladih unesu u zakone, strategije i akcijske planove.


Učinjeno je i dosta napora da se rad s mladima prizna kao profesija koja igra značajnu ulogu u unapređenju i osnaživanju mladih ljudi, te da se poveća društvena prepoznatljivost ove profesije. Inicijativa da rad s mladima bude priznat i prepoznat krenula je od organizacije NAPOR (Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada), koja predstavlja krovnu organizaciju 90 organizacija mladih i za mlade, a osnovni cilj joj je osigurati kvalitetu i doprinjeti profesionalizaciji rada s mladima u Srbiji. NAPOR je u suradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu prije dvije godine pokrenuo i studijski program omladinskog rada pri Filozofskom fakultetu.


U Sremskim Karlovcima bili smo u posjeti Ekološkom centru Radulovački koji unutar Pokreta Gorana Vojvodine djeluje na polju širenja ekološke svijesti i kulture, održivosti i etičkog odnosa spram prirode i planeta. Ova nam je organizacija svima bila posebice zanimljiva jer je razvila model organizacijske održivosti tako što je staru zgradu iz 18. stoljeća preuredila u hostel koji udovoljava brojnim ekološkim i kriterijima energetske održivosti. U njihovim se prostorijama tijekom cijele godine održavaju brojna predavanja, radionice, treninzi i kulturna događanja, a osobe koje ih vode akreditirani su omladinski radnici. Ponijeli smo i jednu lijepu vijest iz ove organizacije koju vodi nekolicina krajnje entuzijastičnih mladih ljudi, a to je da će Ekološki centar Radulovački od iduće godine ponijeti titulu Europskog centra za mlade koju izdaje Vijeće Europe (postojeći Europski centri za mlade nalaze se u Budimpešti i Strasbourgu).


Tijekom posjete svoj su nam rad predstavile još i organizacije SMART Tim, Grupa Hajde da..., Studentski centar Novi Sad i Materra mesto. Inovativne prakse neformalnog obrazovanja i rada s mladima u ovim organizacijama poslužile su svim sudioicima kao dobar mentalni materijal za promišljanje praksi unutar organizacija iz kojih dolazimo te nacionalnog institucionalnog konteksta koji ove prakse definira i omogućava. Hvala organizatorima na odlično odrađenom poslu i facilitatorima Darku Markoviću i Maiji Lehto koji su nas kroz ovo iskustvo vješto vodili.

 

Autor: Zorica Višković, Udruga ZUM

Objavljeno: čet, 09/01/2014 - 14:05


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!