Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Drugačiji način osnaživanja mladih za europske integracije

80475573

Kroz nekoliko radionica mladi su naučili kako javnosti na drugačiji način prezentirati ulazak Hrvatske u EU

 

Fakultet političkih znanosti, točnije Televizija Student u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske (MMH) i HRT-om uspješno su, u sklopu IPA projekta pod nazivom „Different Approach to Youth on the Path to the EU“ održali radionice komunikacijskih vještina kako bi njima upoznali i osnažili mlade i njihovu ulogu u europskim integracijama.

 

Besplatne radionice medijskog nastupa i televizijskog novinarstva za članove udruga mladih te udruge za mlade održale su se kako bi se mladi educirali i usvojili nova praktična znanja i vještine te se uspostavila kvalitetna i dugoročna suradnju medija i organizacija mladih.


Prvom susretu, koji je održan u subotu 23. studenog 2013., prisustvovalo je preko 30 mladih iz različitih udruga. „Aktivisti“, kako su od milja nazvali mlade predstavnike udruga, su slušali predavanje profesora i glavnog urednika Televizije Student Igora Mirkovića. Tema je bila naravno televizijski nastup. Nakon što su odslušali teoriju, došao je i trenutak da predstavnici udruga upoznaju opremu, snime pokoji kadar, ali i da stanu pred objektiv kamere i „odrade“ svoj televizijski nastup. Igor Mirković pozorno je pregledao, proanalizirao intervjue te dao konstruktivne kritike, kako biti što bolji. Paralelno, studenti novinarstva s Fakulteta političkih znanosti Zagreb, slušali su predavanje o civilnom društvu, koje je održala Anamarija Sočo, programska voditeljica MMH.

 

Drugi susret sudionika održan je 7. prosinca 2013. Na njemu je također prisustvovalo više od 30 mladih predstavnika različitih udruga. Profesorica i voditeljica projekta Tena Perišin, održala je uvodnu riječ, a zatim su uslijedila predavanja na temu neverbalne komunikacije koju je je održao Kristian Došen, inače urednik i voditelj emisije na Televizije Student „Pun Kufer“. Drugo predavanje je vodio poznati filmaš Igor Mirković o sekvencama i kadriranju. Predstavnici udruga zatim su podijeljeni u grupe dobivši zadali zadatak da primjene u praksi sve ono što su naučili na predavanjima primjene čime su dobili priliku učiti nove vještine I steći vrijedne kompetencije.


Dok su predstavnici udruga kroz zabavu učili snimanju i montiranju, usvajali su brojna znanja o politikama za mlade, EU i europskim integracijama koja će im biti od koristi u nastavku projekta kada će na Televiziji Student sudjelovati u izradi serija edukativnih priloga i reportaža upravo o temama vezanim uz civilno društvo, mlade i Europsku uniju, a sve s ciljem kako bi se mlade u Hrvatskoj kvalitetno informiralo o prednostima i nedostatcima ulaska RH u Europsku uniju, te im na pravi način približilo što to proces EU integracije njima donosi. 

 

Autorica: Kristina Tolić, Udruga Regionalni info-centar za mlade Rijeka

Objavljeno: uto, 07/01/2014 - 13:23


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!