Europos jaunimo portalas
Informacija ir galimybės visos Europos jaunimui.

Eurodyssee program

Eurodyssee
@ eurodyssee.eu
Ovaj međnarodni program razmjene mladih omogućuje sudionicima obavljanje stručne prakse u nekoj drugoj državi

Eurodyssee je međunarodni program razmjene mladih između regija članica Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions – AER) koji je započeo 1985. godine. Svrha mu je omogućiti mladima (u dobi od 18 do 30 godina) da u razdoblju od 3 do 7 mjeseci steknu profesionalno iskustvo i nauče jezik zemlje domaćina. Odabrani kandidati različitih obrazovnih profila imaju priliku obavljati praksu u tvrtkama ili institucijama iz različitih područja, upoznati regiju domaćina, sprijateljiti se sa ostalim sudionicima programa te razmijeniti kontakte.


Ciljevi programa su podizanje svijesti građana o Europi, povezivanje regija i poticanje tvrtki te institucija da pronađu radna mjesta na kojima mladi mogu obaviti vježbenički staž i stječi radno iskustvo.

 

Regija domaćin plaća troškove kao što je intenzivni jezični tečaj, smještaj, džeparac ili plaća te socijalno i zdravstveno osiguranje. Troškove puta plaćaju kandidati. Proces razmjene temelji se na principu reciprociteta (regija ugošćuje ali isto tako šalje mlade ljude u regije partnere).

 

U Eurodyssee program Šibensko-kninska županija se prvi put uključila 2012. godine. Na web stranici Šibensko-kninske županije mladi mogu pronaći informacije o navedenom programu.


U 2012. godini je grad Šibenik primio na profesionalno usavršavanje jednu mladu Španjolku - magistricu znanosti o okolišu i zaštiti, koja je nakon Portugala, Švicarske i Madagaskara svoj vježbenički staž završila u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Šibensko-kninske županije.


Kroz 2013. godinu u sklopu Eurodyssee programa troje mladih sa šibenskog područja je otišlo na usavršavanje u jednu od članica EU.


    
Autor: Udruga mladih „Mladi u EU“

 

 

Paskelbta: P, 16/12/2013 - 16:41


Tweet Button: 

Susijusios nuorodos


Info for young people in the western balkans

Reikia specialisto pagalbos ar patarimo?

Teiraukitės mūsų!