Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Izađite iz svoje zone komfora i odlučite se za Erasmus+

This is an interview with a student from Dubrovnik who applied for Erasmus+ programe and went on a student exchange to Poland.

Pero Grbić, student prve godine diplomskog studija Odnosi s javnošću na Sveučilištu u Dubrovniku, proveo je zahvaljujući programu Erasmus+ jedan semestar prošle akademske godine u poljskom gradu Poznańu (Poznanj na hrvatskom). Proljetos je po povratku u Dubrovnik sudjelovao u aktivnostima promicanja mobilnosti mladih, koje je udruga Europski dom Dubrovnik, član europske mreže multiplikatora za mlade Eurodesk, organizirala u srednjim školama u Pločama i Korčuli.

Pero se trenutno sprema na još jednu studentsku razmjenu, a prije nego pođe, svim zainteresiranima rado prenosi svoja iskustva studiranja u inozemstvu i opažanja razlika između života u Poljskoj i Hrvatskoj. Ova razgovor s njim možda potakne i vas da se što prije odlučite prijaviti na neku od aktivnosti u okviru programa Erasmus+:

Kako si se odlučio prijaviti na program Erasmus+ i zašto si odabrao Poljsku?

Kolega sa studija Orsat Spajić i ja prijavili smo se na Erasmus program nakon što smo o  studentskim razmjenama čuli sve najbolje od studenata koji su u njima već sudjelovali. Svatko bi želio da se u životopisu može pohvaliti da je studirao u Engleskoj ili Njemačkoj, ali meni to zbog financijskih razloga nije bilo moguće. Osim relativno niskih životnih troškova, u odabiru Poljske presudila su i dobra iskustva studenata koji su tamo prije boravili, a u tom trenutku Sveučilište Adam Mickiewicz nama se činilo kao Oxford ili Cambridge.

Što bi svaki student trebao znati prije odlaska na razmjenu? Je li potrebno dobro govoriti engleski jezik i jezik zemlje u koju se odlazi?

Najvažnije je samopouzdanje. Znanje engleskog jezika je bitno, ali nije presudno jer jezična barijera se s malo truda i volje vrlo brzo savlada. Koncentracija na predavanjima pridonosi boljem razumijevanju i lakšem shvaćanju gradiva, a komunikativnost i otvorenost pomažu u druženju sa ostalim studentima.

Koliko si se dobro ti prilagodio životu u novoj sredini?

Nije mi se bilo teško uklopiti u novu sredinu, prvenstveno iz razloga jer su poljska i hrvatska kultura jako slične. Nakon tjedan dana sve ono, od čega sam blago strahovao, bilo je prebrođeno i više mi nije predstavljalo neki naročiti izazov. Neke stvari, koje su drugima nezamislive ili ih je strah, meni su tijekom studija u Poznanju postale rutina jer sam često bio u situaciji da se s njima moram suočiti. To iskustvo svladavanja prepreka je nešto što će mi ostati do kraja života kao neprocjenjivo blago.

Kako bi ukratko usporedio život u Poljskoj i Hrvatskoj, preciznije u gradovima Poznanju i Dubrovniku ?

Tek kad odeš od kuće, shvatiš koje bogatstvo predstavlja Dubrovnik. Svaki mladi Poljak bi odmah potpisao da dođe živjeti u Dubrovnik. Inače, jako puno mladih u Poljskoj ne vidi neku budućnost u svojoj domovini, primamljivije su im skandinavske zemlje i Njemačka. Stekao sam dojam da perspektive poljskih studenata i pogledi na svijet nisu ni bistri ni optimistični. Mogu slobodno reći da se kod njih sve svodi na golu borbu za preživljavanje jer im nitko ne jamči neku svijetlu budućnost. A stanje u Dubrovniku je za mladog čovjeka upravo suprotno. Mislim da dosta ljudi u Dubrovniku još nije shvatilo da im je rođenjem i životom u Dubrovniku zapravo sjekira pala u med. Ali to je dvosjekli mač, jer zbog stalnih iskušenja poljski su studenti puno bogatiji za iskustva, dok se mladi Dubrovčani guše u vlastitom komforu, uskraćujući sebi druge spoznaje.

Kako su te primili profesori i kolege studenti?

Sa studentima i profesorima imao sam izuzetan odnos. Profesori su se maksimalno posvećivali studentima, pomagali im i izlazili u susret. Drugačiji je to odnos nego na nekom velikom fakultetu gdje si samo broj i ništa više. Čak bih rekao da smo nekada funkcionirali kao mala složna obitelj. Drugi studenti te vrlo brzo prihvate ako si otvoren i spreman na upoznavanje i razgovor. Vrlo brzo i lako pronađeš nekoga tko ti odgovara i nekoga od koga želiš nešto naučiti. Najzanimljivije razgovore imao sam sa studentom koji je bio podrijetlom Kurd, pa smo razgovarali o položaju Kurda u Turskoj. Također, bilo je zanimljivih konverzacija i s ukrajinskim studentima, i to oko sukoba na Krimu s Rusima. Svi ti razgovori obogatili su me nekim novim spoznajama jer sam konstantno bio voljan učiti i slušati.

Bi li i zbog čega preporučio Poljsku za studentsku razmjenu?

Poljsku bih preporučio zbog toga što se tamo može vrlo lako uklopiti. Kao što sam već spomenuo, poljska je kultura vrlo slična našoj. Preporučio bih odlazak u Poljsku i zbog vrhunskih sveučilišta i odličnih profesora. Uvjeti rada i učenja su na visokom nivou. Jedina boljka je klima, jer tmurno vrijeme i manjak sunca ponekad su mi kvarili raspoloženje.

U kojoj je mjeri iskustvo studiranja u stranoj zemlji utjecalo na tebe?

Shvatio sam to kao jedan od načina osobnoga rasta, u intelektualnom i mnogim drugim aspektima, a taj individualni rast je nešto što se ne može opisati riječima niti postoji mjera kojom se može izmjeriti.

Što bi poručio studentima koji se spremaju za sudjelovanje u programu Erasmus?

Preporučio bih im da svaki trenutak u inozemstvu iskoriste za učiti, upijati, slušati, istražiti, pitati i što više i češće napuštati vlastitu zonu komfora upuštajući se u nešto novo, nepredvidljivo. Neka ta studentska razmjena bude jedan skalin više u individualnom rastu. 

Razgovarao: Davor Novevski, Europski dom Dubrovnik 

Objavljeno: ned, 05/11/2017 - 18:35


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!