European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Fina akcija - primjer kvartovskog druženja

Kvartovsko druženje i osvještavanje zajednice o važnosti uzgoja i konzumacije lokalno uzgojenih namirnica kroz radionice kreativnog kuhanja i vrtlarstva.

Udruga Kreativni kolektiv Kombinat održala je 12. 10. 2015.  Finu akciju u sklopu listopadskog izdanja sajma Eko Cvetko u Rijeci. Akcija se ukratko može opisati kao “kvartovsko“ druženje i osvještavanje zajednice o važnosti uzgoja i konzumacije lokalno uzgojenih namirnica kroz radionice kreativnog kuhanja i vrtlarstva. Radionice je vodila Dora Tkalec iz drenovskog ogranka Grupe solidarne razmjene (GSR), a uz kuharsku i vrtlarsku, održana je bila i radionica izrade „seed bombsa“ za najmlađe, praktični savjeti urbanog vrtlarenja, priprema sezonskih salata i netipičnog gulaša.

 

Fina akcija se nadovezuje na Kombinatov projekt Recept: Aktiviraj se! koji je na proljeće održan kroz dva kulinarska druženja u centru Rijeke.  Kuhanjem namirnica kupljenih od lokalnih OPG-a okupilo se volontere i udruge mladih radi ostvarivanja bolje međusobne komunikacije, poticanja suradnje te razmjene znanja i vještina. Kroz Finu akciju nastojalo se ovakve društveno-angažirane sadržaje izmjestiti van samog gradskog centra te potaknuti zajednicu na slične aktivnosti.

 

Na Finoj akciji se kuhalo od sezonskih namirnica, koje svi poznaju i vole. Pripremao se gulaš od gljiva i sezonskog povrća, a to su bile mrkve, žute mrkve i kapula od tete Štefice iz Oštarija, te poriluk i patlidžani od Mirele iz Klane. Među začinima su se našli i neki malo egzotičniji, možda ne tako poznati svakom nepcu – piment i kurkuma. Palenta je bila sameljena dva dana prije akcije, u domaćem mlinu. To je značilo da zahtjeva nešto drugačiji način pripreme od one instant palente iz plastične vrećice, pa se kuhala nešto duže i uz stručnu pomoć barbe Milana oko miješanja. Bile su tu i dvije salate - zelena od endivije i rige, svježe ubranih na Drenovi i Pulcu, i jedna malo neobičnija od kupusa i jabuka s orasima i lješnjacima. Na kraju su se gosti i domaćini zasladili domaćom mitelom od kozjeg mlijeka iz Istre i Demetrinim domaćim kruščićima. Degustatori su strpljivo čekali u redu na svoju porciju, no nisu se žalili, čak su se i vraćali po „repete“.

 

Tijekom vrtlarske radionice posadilo se malo sezonskog povrća u malenom vrtiću spiralnog oblika, da se pokaže kako nije potrebno puno prostora, nego samo malo volje i alata da sami uzgojimo nešto salate ili začinskog bilja. Sudionici su posadili i lukovice proljetnog cvijeća da razvesele posjetioce trga na proljeće, u novoj sezoni Eko Cvetko tržnice.

 

Organizatori su zadovoljni posjetiteljima i korisnicima akcije, kažu da je bilo zanimljivih pitanja i komentara te odličnih savjeta. Nadaju se da neće stati na ovome i da će nastaviti s nekim novim Kombinatovim kulinarskim epizodama.

 

I za kraj napomena da je Fina akcija provedena zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

 

Autor: Regionalni info-centar Rijeka - UMKI

Foto: Stephany Stefan 

 

Published Wed, 28/10/2015 - 14:01
Last updated on Mon, 16/11/2015 - 12:05Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!