Tairseach Eorpach na hÓige
Eolas agus deiseanna do dhaoine óga ar fud na hEorpa.

Život na rubu Europe

YALA! Our EVS project and experience in Agora Aveiro

Već od početka fakultetskih dana imala sam želju živjeti, studirati ili raditi u inozemstvu. Tada se ta ideja činila jako dalekom i nisam znala kako to ostvariti i koje su mi bile mogućnosti.

Nakon raspitivanja i istraživanja Erasmus razmjena se činila kao savršena prilika ali i jako velik izazov. Erasmus sam obavila u Portugalu, u gradiću zvanom Aveiro. Prvo sam imala ugovor na šest mjeseci, a kasnije sam ga produžila na godinu dana. Portugal mi se jako svidio a pogotovo Aveiro. Postao je moj drugi dom. Odlazak u Portugal bio je moja odskočna daska. Nakon završetka Erasmus razmjene znala sam da me je to iskustvo izvuklo iz komfort zone, izbrisalo granice i da je samo početak moje internacionalne priče.

 

Godinu dana poslije provodila sam puno vremena u Aveiru pokušavajući naći način da ostanem što duže. Sasvim slučajno pronašla sam nešto što mi je pružilo puno više od onoga što sam trebala. Europska volonterska služba (EVS) naprosto me oduševila. Prijavila sam se da budem volonter na jednom projektu u Aveiru koje je trajao 7 mjeseci. Bila sam primljena sa još 3 volonterke iz Hrvatske, Latvije i Poljske. U početku nisam znala što je točno moj opis posla, no sada mi se čini da nije moglo ispasti bolje. Nas četiri „mušketirke“ radile smo u neprofitnoj organizaciji Agora Aveiro.

 

Agora Aveiro  je organizacija za promociju aktivnog građanstva, zdravog načina života, razmjene, volontiranja.. Agoraveiro believes in change but we also think that we can't just wait for it to happen -- in fact we must do something to make it happen. “

 

Naš posao je bio sve vezano uz organizaciju. Izrada web stranica, facebook fan stranice, promocija Agore, organiziranje razmjene mladih, pripremanje volontera za volonterski rad u drugim državama, organiziranje jednodnevnih događaja u Aveiru, promocija zdravog života i kulture grada. Najviše se ponosim što smo same uspjele organizirati  10-dnevnu razmjenu sa 35 mladih iz 5 europskih država. Drugi veliki uspjeh je organizacija događaja Human Library po prvi puta u Aveiru i u kopnenom dijelu Portugala.

 

EVS je savršena prilika za svakoga tko želi iskusiti novi način učenja i život i rad u stranoj državi. Ne morate se brinuti oko karte i smještaja, imate mali džeparac a nakon tri tjedna niste više turist u prolazu nego već imate mjesto gdje svaki dan ispijate kavu i neformalno čavrljate s konobarom. Uz malo muke usavršit ćete engleski jezik, naučit ćete još jedan strani jezik i naravno još mnogo toga. Opis EVS iskustva jednostavno ne stane u ove redove, to se mora doživjeti. Europska Volonterska Služba je nešto što zaslužuje visoko mjesto na vašoj „TO DO“ listi.

 

Nakon svakog internacionalnog iskustva a pogotovo nakon EVS-a moj život nije ostao isti. Stečeno iskustvo, poznanstva i prijateljstva ne mogu se mjeriti s ničime. Granice su još jednom pomaknute, komfort zona gotovo da i ne postoji a ja se još uvijek ne vraćam i tek sam počela.

 

Autor: Tea Vukičević, YPGD

Foilsithe: Lua, 14/12/2015 - 13:56


Tweet Button: 

Naisc a bhaineann le hábhar


Info for young people in the western balkans

An bhfuil cúnamh nó comhairle uait?

Cuir ceist orainn!