Tairseach Eorpach na hÓige
Eolas agus deiseanna do dhaoine óga ar fud na hEorpa.

Volonter-programer

Volonter - programer
© CTK Rijeka
Luka Košćak 18-godišnjak je koji volontira u Centru tehničke kulture Rijeka, gdje vodi tečajeve programiranja. Prenosimo ti njegovo iskustvo volontiranja!

Luka Košćak (18) je maturant Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci. Inače, živi u Šmriki pored Rijeke, voli svirati gitaru, jedriti, čitati i dizajnirati stranice. Od svoje 12 godine dolazi u Centar tehničke kulture Rijeka na tečajeve programiranja. U šest godina od učenika je postao učitelj u Centru gdje volontira prenoseći svoja znanja drugima. 

 

Kako si došao u Centar i počeo volontirati?

 

U Centar sam došao sasvim sličajno, nakon što smo se nakon jednog ljetnog tečaja u Kraljevici moj prijatelj, Kristijan i ja prijavili na radionicu u Centru tehničke kulture Rijeka. Već prve godine smo došli do državnog natjecanja iz Informatike i jednostavno smo nastavili pohađati radionicu.

 

Luka, kako si počeo volontirati?

 

Volontirati sam počeo, zajedno s prijateljem, na ljeto 2012. u projektu "Ljeto na Školjiću" kao voditelj radionice programiranja za osnovnoškolce. Nakon toga smo nas dvojca vodili cjelogodišnju radionicu programiranja, a ja sam također vodio radionicu dizajna i programiranja web stranica (HTML/PHP). Osim toga, vodili smo radionicu programiranja za osnovnoškolce na ljeto 2013, a od početka ove školske godine radimo isto.

 

Kako izgledaju radionice koje vodiš?

 

Radi se o radionicama gdje pokušavamo mlade programere naučiti kako razmišljati kao programer, rješavati zadatke i slično. Obično počnemo s jednostavnim programskim jezikom QBasic i kasnije prijeđemo na C++. U QBasicu odradimo one osnove logičkog razmišljanja i rješavanja informatičkih problema, a u C++-u se obično počinju raditi malo napredniji algoritmi.

 

Zašto volontiraš? 

 

Ja osobno volontiram, jer imam slobodnog vremena i na ovaj način ga dobro iskoristim, a volim pomagati ljudima koliko mogu. Zbog volontiranja sam dobio određene popuste na informatičke ispite. 

 

Što bi poručio svima koji se premišljaju trebaju li volontirati ili ne?

 

Volontiranje bih preporučio svima, jer sam ja upoznao nove ljude, izgradio dobre odnose sa nekima od njih, a i da nisam, uvijek je tu ona doza osobnog zadovoljstva nakon što se učini neko dobro djelo.

 

Tekst: Centar za tehničku kulturu Rijeka

Foilsithe: Mái, 07/01/2014 - 11:23


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

An bhfuil cúnamh nó comhairle uait?

Cuir ceist orainn!