Europos jaunimo portalas
Informacija ir galimybės visos Europos jaunimui.

Mentor, prijatelj ili nešto drugo?

© Alfa Albona
Početkom srpnja 2014. proslavila sam svoj prvi rođendan kao mentor stranim volonterima u sklopu Europske volonterske službe koju u udruzi provodimo od travnja 2013.

Priča je krenula još 2011. godine kada smo u udruzi manijakalno pripremali dokumente i ostale potrebne stvari za dobivanje akreditacije koja je napokon stigla početkom 2012. godine. I tada je naša koordinatorica nadobudno krenula sa prijavljivanjem projekta u sada već prošlom programu Europske komisije, Mladi na djelu. Koja li je to samo sreća bila kada nam je projekt odobren i žurno se počelo sa pripremama za dolazak volontera, bili su to David iz Španjolske i Dagmara iz Poljske. Malo nakon njih stigli su Adam i Jolanta iz Poljske, koji su bili moji prvi volonteri. 


Za ulogu mentora odlučila sam se upravo iz razloga jer sam htjela usavršiti vještine rada sa mladima iz različitih djelova Europe, a ono što me posebice veseli je mogućnost interkulturnog učenja koje mi je pomoglo da se razvijam puno brže na svom osobnom planu. Uzevši u obzir količinu znanja kojeg sam usvojila, mentoriravši do sada već devet volontera, na područjima kako što su kultura, tradicija, vjera, jezici, pa i političko, gospodarsko i ekonomsko zaleđe volontera te svoj profesionalni razvoj na području projektnog menadžmenta zaključujem da je biti mentor izvrstan opis posla. Naravno ne radi se tu samo o osobnom napretku mentora već i o osobnom i profesionalnom napretku volontera za vrijeme trajanja njihove službe. Zaista je divno svakodnevno pratiti njihov rast i razvoj, izmjenjivati znanja i iskustva, naprosto učiti svaki dan iz svake situacije. 


U odnosu volonter-mentor, najvažnije je povjerenje i međusobno poštovanje, velika doza tolerancije i aktivno slušanje, naročito zbog jezičnih barijera koje ponekad mogu biti uzrok razmirica, naime ne izražavamo se na jednak način te isto tako ne shvaćamo svi na jednak način.
 

Europska volonterska služba izvrstan je način za istraživanje samoga sebe, na svim mogućim razinama osobnim i profesionalnim, neovisno o tome sa koje strane se služba promatra, očima volontera, mentora, koordinatora i organizacija uključenih u proces slanja, koordiniranja i primanja volontera. Naravno, neizostavno je napomenuti i istraživanje lokalne zajednice, mogućnosti koje se u njoj pružaju i što sve volonter i lokalna zajednica mogu darovati jedno drugome.

 

Autor: Renata Kiršić, Udruga za mlade Alfa Albona

 

 

 

Paskelbta: K, 07/08/2014 - 15:56


Tweet Button: 

Susijusios nuorodos


Info for young people in the western balkans

Reikia specialisto pagalbos ar patarimo?

Teiraukitės mūsų!