Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

EVS avantura u Portugalu

EVS u Portugalu
© shutterstock.com - MANDY GODBEHEAR
Maja Orešković ispričala nam je kako je započela svoju EVS u Portugalu

Sjećam se svog prvog susreta sa EVS-om od djevojke koja je u to vrijeme volontirala u Portugalu. Isprva se činilo presavršeno da bi bilo istinito: potpuno financiran boravak u inozemstvu, uz džeparac, hranu i gotovo u cjelosti plaćen put, te mogućnost učenja i osobnog i profesionalnog razvoja, čineći u isto vrijeme nešto korisno za zajednicu. Sada kada sam dio tog iskustva, mogu potvrditi da je ujedno i istinito i savršeno...

 

Pošto sam već provela neko vrijeme studirajući u Portugalu, odlučila sam se baciti u potragu za zanimljivim projektima u toj prekrasnoj zemlji i nastaviti gdje sam stala nakon završetka studija i povratka u Hrvatsku: usavršavanje jezika (EVS nudi besplatan tečaj jezika zemlje u koju se ide!), upoznavanje novih ljudi iz različitih zemalja (EVS volonteri su jedna velika obitelj!), stapljanje sa lokalnim stanovništvom, prihvaćanje njihove kulture i otkrivanje zanimljivih no skrivenih kutaka grada za koje znaju samo oni koji u njemu žive.

 

Moj izbor bio je projekt nevladine organizacije pod imenom Spin koja se nalazi u Lisabonu. Spin se bavi organizacijom stručnih osposobljavanja, razmjena i radnih kampova za mlade, no između ostalog također djeluje na lokalnom nivou surađujući sa organizacijama u socijalnog četvrti grada.

 

U spomenutom projektu uloga volontera bila je suradnja u informacijskom i komunikacijskom odjelu organizacije: rad na blogu, web stranici, svakodnevno osvježavanje informacija na Facebooku, grafički dizajn, izrada postera, brošura i ostalog promotivnog materijala, no i suradnja u svim ostalim dijelovima organizacije po potrebi. Trebalo je samo napisati motivacijsko pismo, priložiti životopis i stisnuti “send”. i čekati....

 

Na moje veliko oduševljenje, uslijedio je potvrdan mail i poziv na Skype intervju. Na intervjuu sam imala priliku upoznati svoje sadašnje “šefice” (namjerno sam ovo stavila pod navodnike, jer ovdje uopće ne postoji osjećaj autoriteta – svi smo jednaki i svi radimo sve :) ) te pričati ne samo o stvarima vezanima za projekt nego, pošto smo si tako dobro “sjele”, čavrljati o svemu i svačemu, kao da se oduvijek znamo. Isti osjećaj su imale i one, te je nakon par dana uslijedio mail u kojem su me obavijestile da ću postati dio Spin-ovog tima za projekt u trajanju od 9 mjeseci!

 

Završni korak bio je naći organizaciju u Hrvatskoj koja će me poslati, kupiti kartu i početi pakirati kufere!

 

Tako sam kontaktirala Mirovnu grupu mladih Dunav iz Vukovara koji su pristali biti moja sending organizacija, informirati me o svim pravima i odgovornostima tijekom EVS-a, te biti i ostati velika podrška od samog početka do danas! (veliko HVALA!) Tako je 03.09.2013. s mojim dolaskom u Lisabon prava avantura počela!

 

Spin se potrudio da cijela dosadna administracija prođe što jednostavnije i bezbolnije, tako da me već na aerodromu dočekala volonterka Lola iz Španjolske, uručila mi već izrađenu mjesečnu kartu za metro sa mojom fotografijom i kuvertom sa prvim mjesečnim džeparcem, te me odvela ravno do mog stana u centru Lisabona, koji između ostalih dijelim sa Valerijom, volonterkom iz Italije.

 

Rad u Spin-u je jedno nezamjenjivo iskustvo, koje se, vjerujem, ne može usporediti ni sa jednim tipičnim poslom. Svaki dan je drugačiji, pun iznenađenja, novih ideja, novih ljudi, nepredvidivosti i iznad svega neiscrpan izvor prilika za razvitak novih vještina, pomicanje vlastitih granica, upoznavanja svojih stvarnih sposobnosti i onoga što skupa sa svojim kolegama možemo postići.

 

Uspkos izazovnom poslu, uvijek ostaje dovoljno vremena za posvetiti se sebi, novostečenim prijateljima i gradu u kojem boravim.

 

Lisabon je jedan prekrasan grad koji me ni sada, nakon 7 mjeseci ne prestaje fascinirati, te bih mogla o njemu napisati 10 članaka (možda nekom drugom prilikom! ;) )

 

No ukratko: zavoljela sam ga zbog odsjaja sunca u njegovim “ajulejos-ima” (iliti keramičkim pločica) koje su na gotovo svim zgradama, mirisa ukusne hrane, multikulturalizma, obješenog rublja koje se proteže pustim uskim uličicama Alfame i malenih skrivenih kafića iz kojih odjekuje fado, vidikovaca s kojih je moguće vidjeti cijeli grad u minijaturi s krovovima kuća u pastelnim bojama kada zalazi sunce, povijesti i umjetnosti, noćnog života u Bairro Altu, ukusnih pasteis-a  (krem kolačića) iz Belema i još mnogo toga!

 

Avantura još nije završila, pošto su još preostala još dva uzbudljiva mjeseca. Što budućnost nosi, još uvijek nisam sigurna. Ovo iskustvo naučilo me da nas život može odvesti u raznim smjerovima te da se nove prilike i novi putevi uvijek stvaraju pred nama – samo se treba prepustiti :)

Objavljeno: pon, 24/03/2014 - 14:37


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!