Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Rijeka – hrvatska prijestolnica višekulturnosti

Višekulturna Rijeka
© mojarijeka.hr
Nacionalne manjine ovih su dana vruća tema u Hrvatskoj. Donosimo primjer grada Rijeke, gdje dvadesetak nacionalnih manjina živi suživot kojim obogaćuje život Grada

Prema posljednjem popisu stanovništva (iz 2011. godine) u Rijeci živi gotovo 18.000 pripadnika nacionalnih manjina, što u postotku čini 13,83% stanovništva.

 

Među 22 nacionalne manjine srpska manjina je brojčano najveća, a slijede ju Bošnjaci i Talijani. Manjine sudjeluju u javnom životu grada njegujući svoja etnička, jezična, kulturna i vjerska obilježja, pridonoseći time bogatom kulturnom životu Rijeke. Neke su dugovječnije, autohtonije i brojnije te aktivnije: poput Talijana, Slovenaca ili Mađara i Srba, a neke su nastale u posljednjih 20 godina i postepeno grade svoje kulturno-umjetničke aktivnosti.


U listopadu su održani „Dani talijanske kulture i talijanskog jezika“, i to 13. put u Rijeci. Kao jedna od aktivnijih manjinskih zajednica, ove se godine talijanska zajednica predstavila fotografijom, filmom i predstavama, a ulaz je na sav program bio besplatan.

 

Bogatstvo je živjeti u zajedništvu

 

U kakvom skladu žive riječke nacionalne manjine možete vidjeti svake godine na Etnosmotri. Krajem rujna ove godine održana je 17. Etnosmotra s motom „Bogatstvo je živjeti u zajedništvu“ koju su zajedno organizirali Grad Rijeka i Hrvatska glazbena unija.

 

Najljepša džamija u Europi

 

Rijeka je od ove godine i središte okupljanja pripadnika i pripadnica muslimanske vjeroispovijesti. U svibnju je otvoren Islamski centar koji je vrlo brzo dobio epitet najljepše džamije u Europi. Za 10 do 12 tisuća pripadnika i pripadnica muslimanske vjeroispovijesti iz Rijeke i Primorsko-goranske županije to je mjesto okupljanja, bogoslužja i druženja koje su čekali pedeset godina.

 

Rijeka je otvoren i višekulturan grad, grad kojeg čine različite nacije i ljudi različitog kulturnog nasljeđa. Zbog svog geografskog položaja, na rubu svih država kojima je kroz stoljeća pripadala, Rijeka je postala tolerantna i otvorena sredina koja uvažava i cijeni različitosti.

 

Objavljeno: čet, 31/10/2013 - 12:08


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!