Európsky portál pre mládež
Informácie a príležitosti pre mladých ľudí v celej Európe.

Pametna klupa

Foto: Vojko Basic / CROPIX
Da nam je netko (ne toliko davno) rekao kako će klupe u parkovima puniti naše mobitele, služiti nam kao HotSpot priključak za Internet ili služiti kao izvor osvjetljenja (koji se napaja solarno), rekli bismo im kako imaju prebujnu maštu.

Gore navedeno ne da je moguće, nego već postoji, a pametnu klupu je osmislio "naše gore list", 21-godišnji student splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Ivan Mrvoš iz Solina.

 

Sve je počelo s idejom LED stolaca. Za svoju je ideju dobio i nagradu solinskog Poduzetničkog kampa, no nažalost, ideja nije zaživjela. LED stolci su imali previsoku početnu cijenu, što je odbilo ugostitelje pri kupnji Ivan je unaprijedio početnu ideju LED stolca na klupu uz pomoć dvojice prijatelja i svog oca, te je izradio prvu pametnu klupu na svijetu. Cijeli projekt izrade klupe trajao je oko 4 mjeseca.

 

Pametna klupa može istodobno puniti četiri mobitela ili tableta putem USB priključka, ima hotspot za internet, senzore za kvalitetu zraka, a noću služi kao javna rasvjeta. Pametne klupe energetski su neovisne jer se napajaju putem solarnih ploča, a mogu izdržati i do 10 dana bez sunca. Klupa je autonomna, ima vlastitu "pamet" i sve procese kontrolira putem dva računala koja se nalaze unutar nje. Nosivost joj je 300 kg, a na njoj mogu sjediti 3 do 4 osobe.

 

Kreator kaže kako klupa još uvijek nije gotov proizvod, već prototip, jer ga želi usavršiti do zadnjeg detalja. Tako je primjerice nedavno poboljšao sustav hlađenja koji korisnicima omogućuje neometano korištenje klupe i po najvećoj vrućini. Postavljena je i nova aplikacija s dodatnim opcijama poput osobne statistike i smanjenja emisije CO2 te su napravljene neke izmjene na samoj konstrukciji klupe. U planu ima i osim bežičnog punjenja, raditi i na USB priključcima koji će se kontrolirati uz pomoć aplikacije, a rade i sa NFC tehnologijom.

 

Autor pametne klupe kaže kako je svojim izumom htio naći rješenje čestog problema, posebice kod mladih, a taj je je da na otvorenome često nemaju mogućnost povezivanja na internet ili im se isprazni baterija na njihovim pametnim mobitelima. No, ujedno je i htio podići i svijest o obnovljivim izvorima energije kao energiji budućnosti. U tome je i uspio jer narudžbe za pametnu klupu svakodnevno dolaze iz raznih hrvatskih gradova, a klupa polako postaje popularna i izvan granica Hrvatske.

 

Autor: Ana Tavić, udruga za mlade Alfa Albona

Dátum uverejnenia: str., 06/01/2016 - 19:43


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebujete pomoc alebo poradenstvo?

Opýtaj sa nás!