Evrópska ungmennagáttin
Upplýsingar og tækifæri fyrir ungt fólk vítt og breitt í Evrópu.

Digitalna agenda za Europu - plan za jedinstveno digitalno tržište

Ultrabrzi internet i interoperabilne aplikacije na jedinstvenom digitalnom tržištu? Jeste li čuli za Digitalni plan za Europu?

Digitalna agenda za Europu je jedan od sedam ključnih inicijativa u okviru Strategije Europa 2020 donesen 19. svibnja 2010. godine od Europske komisije. Ova inicijativa utvrđuje 101 mjeru grupiranu u 7 prioritetnih područja sa ciljem ostvarenje održive gospodarske i društvene pogodnosti na jedinstvenom digitalnom tržištu. Agenda je snimak stvarnih i predvidljivih problema i mogućnosti te će se razvijati u svjetlu iskustva i brzih promjena u tehnologiji i društvu. 

 

Mjerama koje je donijela Agenda, u Europi bi se trebala poboljšati interoperativnost informacijskih i komunikacijskih proizvoda i usluga, poticati povjerenje i sigurnost na internetu, osigurati znatno brži pristup internetu, ulagati u istraživanje i razvoj, poboljšati digitalna pismenost, znanje i uključivost te primjeniti informacijsku i komunikacijsku tehnologiju u rješavanju ključnih izazova društva.

 

Širi razvoj i djelotvornija uporaba digitalnih tehnologija Europi će omogućiti da se pobrine za ključne izazove, a Europljanima će pružiti veću kvalitetu života kroz, primjerice, bolju zdravstvenu skrb, sigurnija i učinkovitija prometna rješenja, čišći okoliš, nove medijske mogućnosti te lakši pristup javnim uslugama i kulturnim sadržajima.

 

Digitalna agenda će zahtijevati kontinuiranu razinu predanosti i Europske unije i država članica jer ne može uspjeti bez značajnog doprinosa od strane drugih dionika, ponajviše uključujući mlade “digitalne domorodce” koji nas mogu mnogo toga naučiti.

Útgefið efni: Fös, 17/10/2014 - 10:23


Tweet Button: 

Skyldir tenglar


Info for young people in the western balkans

Vantar þig ráðgjöf sérfræðings?

Ask us!