Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

EU nagrađuje mlade znanstvenike

EUCYS 2013 Movie - 20-25 September - Prague, Czech Republic

Frederick iz Engleske proučava DNA, Ciara, Emer i Sophie iz Irske otkrile su kako povećati urode korištenjem Rhizobium bakterije u sjemenu žitarica, a Perttu iz Finske razvio je sofisticirani uređaj koji pomaže u poučavanju glazbe.


Frederick iz Engleske proučava DNA, Ciara, Emer i Sophie iz Irske otkrile su kako povećati urode korištenjem Rhizobium bakterije u sjemenu žitarica, a Perttu iz Finske razvio je sofisticirani uređaj koji pomaže u poučavanju glazbe. Svima im je zajednička prva nagrada osvojena na 25. Natjecanju mladih znanstvenika EU. 

 

Natjecanje mladih znanstvenika Europske unije (EUCYS – European Union Contest for Young Scientists) inicijativa je Europske komisije pokrenuta 1989. godine s ciljem promicanja suradnje i razmjene iskustava među mladim znanstvenicima i poticanja njihove daljnje karijere u znanosti i tehnologiji.

 

U natjecanju mogu sudjelovati mladi koje je odabrala država članica, a projekti koji se predstavljaju moraju biti rad pojedinca ili grupe do 3 člana, a detaljni uvjeti objašnjeni su u Pravilima natjecanja. Stručni žiri dodjeljuje 9 glavnih nagrada (novčane nagrade u iznosu od 7000 do 3500 EUR), te počasne nagrade (sudjelovanje na Međunarodnom znanstvenom forumu mladih u Londonu, Međunarodnom znanstvenom seminaru za mlade u Stockholmu, te ceremoniji dodjele Nobelove nagrade).


Organizatori otkrivaju i tajni 'recept' za uspješan projekt: Odaberi temu koja te zanima i inspirira (naravno, ideja mora biti originalna). Dodaj malo znatiželje i umijeća, mnogo upornosti i tvrdoglavosti, par savjeta od stručnjaka, prstohvat domišljatosti, veliku mjeru kritičnosti, entuzijazma i poduzetničkoga duha te, na kraju, najbolji dio svoje mašte.  Ako recept uspije, doprinijet će znanstvenom i tehnološkom napretku čovječanstva i dati ti osjećaj ponosa i zadovoljstva. Ako ne uspije, dat će ti priliku da pokušaš ponovno. 

 

Možda ti radovi prošlogodišnjih pobjednika pruže inspiraciju vlastiti projekt.

 

Ana Kedveš,
PRONI Centar za socijalno podučavanje

Publicat: J, 13/03/2014 - 15:52


Tweet Button: 

Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!