Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Kreativnost na djelu

Modni Alter Ego
foto: Damira Kalajžić
Za pokretanje kvalitetnog događaja dovoljna je dobra ideja, želja i volja – svjedoče cure koje stoje iza projekta Modni Alter Ego

Prije skoro dvije godine, Antonia, Natalija, Josipa i Maja sjedile su na kavi i raspravljale kako u gradu nema mjesta gdje bi mogle vidjeti radove mladih dizajnerica koje svoje rukotvorine plasiraju preko Facebooka. Na istoj toj kavi odlučile su se same uhvatiti organizacije takvog događaja te pitale konobara tko je vlasnik kafića u kojem su sjedile i kada bi ga mogle vidjeti. - Kafić Alter Ego se nedavno bio otvorio i stalno su imali nekakva događanja, koncerte, izložbe, i činilo nam se da bi mogli biti zainteresirani za našu ideju - objašnjava Antonia. U roku od nekoliko dana sve je bilo dogovoreno, cure su kontaktirale prodavačice preko Facebooka, a vlasnik kafića se pobrinuo za kvalitetnu promociju. Prvo izdanje polučilo je uspjeh te se Modni Alter Ego održao još dvaput na istom mjestu.

Događaj je prepoznat, pa su počele stizati ponude i iz drugih kafića. - Otvarala su nam se i druga vrata, a nismo nikada planirale vezati događaj uz jednu lokaciju, tako da je četvrti MAE održan u Elementa - kaže Natalija. Najveće iznenađenje za cure je uslijedilo kada ih je kontaktirala Ingrid Poljanić iz Gradske knjižnice Marko Marulić sa prijedlogom da u knjižnici organiziraju modnu reviju. - To nam je bio znak da radimo nešto kvalitetno. Zanimljivo, svaki put kad bi se malo opustile i odmakle od MAE, dogodilo bi se nešto što bi nas potaknulo da nastavimo - smije se Antonia.

Svaki MAE drugačiji je od prethodnoga, a od prijavljenih sudionika djevojke uvijek nastoje složiti raznovrsnu ponudu tako da svatko od posjetitelja može pronaći nešto za sebe. Zato je broj izlagača ograničen na pet, ali se na svakom štandu nalazi drugačija ponuda. - Znamo da bi publici dosadilo kada bi se ponavljali, zato smo odlučile da svaki sljedeći MAE donosi nešto novo. Tako i veći broj dizajnera dobiva priliku pokazati svoj rad. Ako netko nije pozvan na jedan Modni Alter Ego, to nipošto ne znači da neće moći sudjelovati na nekom od sljedećih - objašnjava Natalija.

Polujubilarni, peti MAE donio je po prvi puta i Modni buvljak. - Ivana, prijateljica moje sestre, došla je sa idejom o buvljaku. Takvih događanja, koja su sasvim normalna za veće gradove, u Splitu nema, a sigurne smo da postoje i kupci i prodavači. Nadamo se da bi buvljak mogao prerasti u samostalan događaj - kaže Natalija.

Od prvotne organizacijske četvorke MAE aktivne su trenutačno Antonia i Natalija. - Ja sam jedna u nizu nezaposlenih diplomiranih ekonomistkinja - smije se Natalija. - U nedostatku pravog posla radim sve i svašta, a MAE me posebno veseli pošto je usko vezan za moju struku i ono čime bi se željela bavitiorganizacijom modnih događanja i koncerata.

Antonia je svoju diplomu iz komunikologije međunarodnih odnosa zaradila u rimskom sveučilištu Sapienza, odakle se po završetku studija vratila u rodni Split. - Vratila sam se ima dvije godine, i dok sam čekala da mi se diploma prizna, Modni Alter Ego bio je prva stvar u koju sam se ubacila. Voljela bi se baviti međunarodnim odnosima, ali smatram da se čovjek može baviti sa više projekta, a mene MAE ispunjava i usrećuje.

Cure nemaju neke velike planove za projekt koje su pokrenule, već puštaju da se sve odvija prirodnim slijedom, što se do sada pokazalo kao pravi put. Također, među njima nema natjecanja. - Želimo da se projekt nastavi razvijati, s nama ili bez nas. Svatko se uključi koliko može - zaključuju cure.
 

--------------

Imaš višak vremena i manjak novca? Sve što ti treba je dobra ideja i možeš pokrenuti i vlastiti biznis! Pitaš se kako? Odgovore potraži na Portalu u rubrici Osnivanje poduzeća!  Obavezno nam javi svoje iskustvo!

 

Autor teksta: Maja Karačić, Info zona

Julkaistu: to:, 01/08/2013 - 15:16


Tweet Button: 

Linkit


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä