European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Edukativno-umjetnička instalacija "Početnica"

Udruga Drugo more: Kreativna početnica
„Početnica“ je multimedijalna umjetničko-edukativna instalacija kolektivnog autorstva.

U razdoblju od 29. listopada do 20. studenog 2015. godine, Udruga Drugo more iz Rijeke u prostoru galerije Filodrammatica ugostila je multimedijalnu edukativno-umjetničku instalaciju “Početnica”, treći modul projekta Kreativne strategije suvremene vizualne umjetnice Andreje Kulunčić. Uz stalni izložbeni postav tzv. “toolkita” – prenosive modularne prostorne jedinice koju su kreirali svi sudionici projekta  “Početnica” se sastoji od niza aktivnosti koje uključuju radionice, predavanja, tribine i projekcije vezane uz glavne teme projekta.

 

 „Početnica“ je multimedijalna umjetničko-edukativna instalacija kolektivnog autorstva, koja istodobno funkcionira i kao alat interakcije koji sadrži pojmovnik, kartu svjetskih primjera promjena, zbirku angažiranog video-materijala, arhivu dosadašnjih radničkih borbi i literaturu iz područja direktne demokracije, sindikalizma, feminizma, teologije oslobođenja, prava na grad, održivog življenja i angažirane umjetnosti. Paralelno s pokretnim elementima u prostoru, tzv. toolkit, „Početnica“ postoji i na internetu.   

   
Kako bi se potaknulo umrežavanje i zajedničko djelovanje različitih organizacija i pojedinaca u polju socijalne borbe, kao i širenje njihovih znanja i vještina među onima koji nisu bili u prilici susresti se s takvim idejama (npr. većinom srednjoškolskih učenika), na drvenim pločicama izrađene su početnice zajedničkog djelovanja. Cilj svake početnice je da razumljivim opisima ponudi osnove različitih područja u kojima se radi na društvenim promjenama, a o kojima se ne govori dovoljno ili se govori površno u sustavu obrazovanja i u medijima.

 

U „Početnicu“ su uvrštene i knjige s tematikom povijesnih okolnosti navedenih početnica te ukratko opisani najvažniji trenutci svake knjige i važnost autora. Izabrani članci tiskani su u potpunosti, s vizualno izdvojenim ključnim dijelovima teksta.

 

Doprinos edukativnom alatu je i Karta svjetskih primjera promjena tiskana u više primjeraka namijenjenih dijeljenju posjetiteljima, na kojoj su prikazani neki od globalnih primjera društvenih borbi iz prošlosti i sadašnjosti koji su za ciljeve imali uspostavu društva koje bi svim svojim članovima radilo na korist te dokinulo velike socioekonomske razlike. Svojom masovnošću i dosezima borbe služe kao inspiracija i poticaj drugim pokretima i zajednicama.

 

Dio „Početnice“ je i video „Što je meni naša borba dala?“ snimljen kroz 2014. i 2015. u namjeri prezentacije različitih ishoda radničke borbe. O svojim iskustvima govore sudionici i sudionice štrajkova iz tvornica Itas, (Ivanec), Jedinstvo, (Zagreb), Pirotehničari, (Karlovac), DTR (Zagreb), Finvest (Čabar) i Croatia Bus (Zagreb). Drugi snimljeni video je „Sindikalna početnica“, gdje Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata odgovara na pitanja što je potrebno za uspješno sindikalno djelovanje. Videa su snimljena posredstvom Baze za radničku ravnopravnost i demokratizaciju (BRID), Bojana Nonkovića i Novog sindikata.

 

Pokretačka ideja “Kreativnih strategija: Početnica” mogućnosti su zajedničkog djelovanja na široj platformi kroz suvremenu umjetnost, aktivizam i edukaciju. Umjetnost se pritom koristi kao ishodišna točka, a predstavljanje kroz izložbe i popratne aktivnosti (radionice, predavanja, tribine i sl.) kao moguće mjesto kritičke pedagogije u kojoj umjetnost nije isključivo sredstvo reprezentacije već i povezujuća sila sposobna mobilizirati ideje, otvoriti diskusiju i potaknuti djelovanje.

 

Autor: Dunja TIšma, RICZM Rijeka

 

Published: Fri, 27/11/2015 - 15:28


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!