Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Kupi knjigu bez novca

© Alexandru Illie/foter.com
Čak i ako nemaš novca da kupiš knjigu, postoji način da knjiga ipak postane tvoja. Samo moraš biti malo odvažan i knjiga je tvoja!

Inicijativa ''1010 načina da kupiš knjigu bez novca'' nastala je u Barceloni povodom Svjetskog dana knjige koji se obilježava 23. travnja. Zamisao se temelji na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan sv. Jurja koji se isto tako obilježava 23. travnja. Namjera je bila potaknuti ljude da shvate da iako ne možemo kupiti sve što poželimo, to ipak ne treba predstavljati problem.


Osnovna ideja inicijative je: Stvari nisu besplatne, ali ih je moguće kupiti bez novca.


Svaku knjigu se donira. Knjigu može donirati bilo tko; autor, izdavačka kuća, knjižnica, bilo koja ustanova ili organizacija, kao i svi građani. Cijena knjige je određeno djelo koje osoba koja ”kupuje” knjigu mora napraviti. ”Postani darivatelj krvi”, ”Prestani pušiti”, ”Skuhaj nešto svojoj mami”, ”Nazovi svog tatu i reci mu da ga voliš”, samo su neke od ”cijena”.


Prije neizbježnog pitanja: ”Kako mogu biti siguran/na da će knjiga koju doniram biti plaćena?”, odgovor je jednostavan. Većinu cijena treba odrediti tako da mogu biti ''plaćene u trenutku kupnje''. Oni koji ne mogu odmah platiti, trebat će poslati dokaz o tome da su izvršili ono što se od njih tražilo u trenutku kupnje knjige. Tako je jedna djevojke iz Barcelone koja je knjigu kupila u zamjenu da postane darivatelj organa nakon nekoliko tjedana i poslala svoju donorsku karticu kao dokaz da je ''platila'' knjigu.


Udruga Carpe Diem iz Karlovca provodi ovu inicijativu od 2014. godine. Inicijativa se održava dvaput godišnje u Karlovcu na otvorenom u centru grada.

 

Autor: Udruga Carpe Diem

 

Julkaistu: to:, 27/08/2015 - 12:05


Tweet Button: 

Linkit


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä