Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Pošalji knjigu na put oko svijeta

© Florin Gorgan/Flickr
Do knjiga se najčešće dolazi tako da ih se kupi, posudi u knjižnici ili od prijatelja. No postoji još jedan zanimljiv način na koji možeš doći do knjige, ali i drugima ustupiti svoju knjigu.

BookCrossing je svjetski pokret nastao na ideji da knjigu treba osloboditi i pomoći joj da iskorači u svijet. Radi se o praksi ostavljanja knjiga na javnim mjestima kako bi je netko uzeo, pročitao i zatim proslijedio dalje. Pokret je nastao u Americi 2001. godine i od tada se proširio po cijelom svijetu. Po podatcima iz kolovoza 2015. bookcrossing prakticira preko 1.400.000 ljudi u 132 zemlje, a dosad je u bookcrossing bilo uključeno preko 11 milijuna knjiga koje zahvaljujući bookcrossingu putuju po cijelom svijetu. 

 

Kako to funkcionira?


Da biste se uključili u bookcrossing, potrebno je napraviti profil na stranici BookCrossing.com, zatim možete registrirati knjigu koju želite dalje proslijediti. Svaka knjiga koja se registrira dobiva jedinstveni broj ''Bookcrossing ID'' pomoću kojeg se može pratiti ''putovanje'' knjige po svijetu. Knjiga se ostavlja na nekom javnom mjestu. Onaj tko je pronašao i uzeo knjigu treba otići na stranicu BookCrossing.com, pomoću jedinstvenog broja knjige može pronaći knjigu na stranici, zabilježiti gdje je knjigu našao i zapisati svoje dojmove o knjizi. Na taj način nastaje dnevnik u kojem je zabilježeno gdje je sve knjiga putovala.  

 

Bookcrossing u Hrvatskoj


U Hrvatskoj je bookcrossing prisutan od 2004., uglavnom se prakticira u većim hrvatskim gradovima i to najviše u knjižnicama. U promociju bookcrossinga u Hrvatskoj snažno je uključena Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu koja promovira bookcrossing od 2011. godine.

 

Ako ti se sve ovo čini zanimljivo, za početak se registriraj na stranici bookcrossing.com, posjeti najbližu knjižnicu i provjeri je li uključena u bookcrossing. Ako je, ostavi ili posudi neku knjigu, a zatim ju proslijedi dalje. No zapamti da knjigu možeš ostaviti na bilo kojem javnom mjestu, samo ju nemoj zaboraviti registrirati na stranici bookcrossing.com. 

 

Carpe Diem 

 

Julkaistu: to:, 27/08/2015 - 11:30


Tweet Button: 

Linkit


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä