Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Večeri dalmatinske šansone

©novilist.hr
Melodije Dalmacije jedan su od zaštitnih znakova Jadrana, podsjećaju na prelijepo plavo more, zalaske sunca i cvrčke koji neumorno pjevaju simfoniju ljeta.

Dalmatincima je pjesma simbol života, dio njihove svakodnevice. Svake godine tijekom ljeta održavaju se večeri dalmatinske šansone čiji zvuci odjekuju šibenskim kalama.

 

Zvucima Šibenske balade, na Trgu Republike Hrvatske u Šibeniku započet će 18. dalmatinska šansona. Tako će se osamnaesti put zaredom između renesansne Gradske vijećnice i jedinstvene katedrale sv. Jakova održati glazbena manifestacija, jedna od najljepših na Jadranu, okupana zalaskom sunca i melodijom koja u srce dira.

 

"Večeri dalmatinske šansone" je festival autentične dalmatinske pjesme koji se održava u Šibeniku od 1998. godine. Program festivala obuhvaća dvije večeri: Večer starih skladbi i Večer novih skladbi.

 

Jedna od posebnih značajki festivala jest i to da se sve skladbe izvode uživo bilo uz festivalski orkestar ili uz pratnju klapa ili ansambala, kao i uz mogućnost samostalnog nastupa izvođača uz gitarsku ili klavirsku pratnju. Izvođači su obično i autori glazbe i stihova, koji podešavanjem riječi i melodije stvoriti poseban ugođaj.

 

Festival se održava na kraju ljeta, točnije od 21.-22.kolovoza 2015. Uoči festivala ,tradicionalno se održavaju izložbe slika organizirane u raznim šibenskim galerijama, kao i koncerti klasične i vjerske glazbe.

 

Večeri dalmatinske šansone je festival poznat po mnogim stvarima, ali prije svega po svojoj kvaliteti, kako u pogledu organizacije i umjetničkog sadržaja. On okuplja najcjenjenija imena hrvatske estrade, odnosno sam vrh glazbene piramide kao što su: Arsen Dedić, Kemal Monteno, Tedi Spalato, Gibonni, Đani Maršan, Meri Cetinić, Klape: Cambi, Šibenik, Maslina, Kumpanji, Cesarice, Nostalgija, Fortica, Teuta, te mnogi drugi izvođači.

 

Tu su također i festivalske nagrade (statua šansonijera i plaketa festivala) koje se dodjeljuje za: najizvođeniju šansonu, najboljeg debitanta, najbolji tekst, najbolju interpretaciju, najcjelovitije kantautorsko djelo, nagradu publike i najbolju šansonu.

 

''Dalmatinska šansona" najcjenjeniji je naš festival i jedini koji se može pohvaliti naklonošću publike, autora i izvođača. Da je tome tako, potvrđuje i golemo zanimanje za ulaznice, koje se rasprodaju još desetak dana prije samog festivala.

 

Ljeto u Šibeniku ispunjeno je različitim programima i festivalima. Pjesma i glazba odjekuju šibenskim kalama. Budi i ti dio događanja u Šibeniku i uživaj u zvukovima "Večeri dalmatinske šansone", te brojnim drugim događanjima.

 

Autor: Marina Kalabrić, Udruga mladih “Mladi u EU”            

 

Julkaistu: Ke, 22/07/2015 - 11:42


Tweet Button: 

Linkit


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä