Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Community radio ili radio u zajednici

Internet Community Radio

Što je community radio i kako izgleda koncept medija u kojem je zajednica – entuzijasti, slušatelji i građani – autor, urednik i realizator programa

Živimo u vremenu u kojem više ne postoji jasna odrednica što je medij. Zahvaljujući (ili kriveći) internet kao platformu uz pomoć koje danas svatko može doći do svakoga i masovnu popularnost društvenih mreža, danas je plasman i dolazak do informacija toliko jednostavan i brz da je svrha klasičnih medija kao glavnog komunikacijskog kanala za informiranje postala upitna.

 

Tiskani su mediji na rubu izumiranja i spasiti ih može jedino neka revolucionarna promjena koncepcije, televizija se sve više mijenja pod utjecajem Interneta, web portal danas može otvoriti i imati baš svatko... što je s radijem?

 

Radio je specifičan medij. On se konzumira drugačije nego bilo koji drugi – jedini je medij koji možete pratiti dok radite nešto drugo. Čitati, gledati TV ili sadržaje na netu ne možete dok vozite, kuhate, radite neki fizički posao ili šećete, trčite, trenirate. Uz to, za radio nas – upravo zbog glazbe – vežu drugačije emocije nego uz druge medije. Možemo sa sigurnošću reći kako je radio intimniji medij. I upravo zbog toga njemu ne prijeti izumiranje, već samo promjena.

 

Promjena dolazi u obliku community radija ili radija u zajednici odnosno radija zajednice. Što je u stvari community radio? Definirati ga možemo kao radio kojeg pokreće, uređuje i realizira zajednica za zajednicu, odnosno grupa ljudi koja ima određeni skupni interes za širu populaciju koja ima isti takav interes. Community radio može biti vezan uz lokalnu zajednicu, ali i uz drugačije, tematske zajednice, poput ljubitelja heavy metal glazbe, zaljubljenika u sport, književnih ili filmskih entuzijasta ili čak namijenjen isključivo mladima u nekom gradu, regiji ili državi.

 

Kako community radio nema komercijalne pretenzije i već je samom svojom definicijom ograničen na određenu skupinu, tako on ne pada pod utjecaje na koje nisu imuni masovni mediji. Velike korporacije, krupni kapital, politika i trendovi nisu opasnost za ovakav medij, pošto on nije komercijalan i njegovo egzistiranje ne ovisi o prodaji vlastitog etera odnosno prodaji i podređivanju vlastite uređivačke politike.

 

Program community radija kreiraju njegovi konzumenti i u usporedbi s internetom najsličniji je društvenim mrežama ili blogovima. On je otvorena platforma u kojoj svaki član zajednice može doprinijeti, ali i tražiti ono što želi. I najbolja stvar od svega – u današnje vrijeme on je tehnički nezahtjevan i relativno jednostavan i jeftin za pokretanje i održavanje, baš kao i web blog ili fan page na društvenim mrežama.

 

Pogledaj kako sve funkcionira na dobar je način prikazano u dvominutnom videu!

 

Najbolji (i za sada jedini pravi) primjer community radija u Hrvatskoj je KLFM radio iz Splita. Nakon gašenja kultnog KL radija iz Splita, skupina entuzijasta sastavljena od nekoliko bivših zaposlenika i dvadesetak slušatelja oformila je svoj medij, zaključivši kako im je to najlakši put da dođu do radija kakvog bi željeli slušati. S vremenom KLFM je postao omiljeni medij mlađe urbane populacije u Splitu ali i šire, a kao “radio za kulturnu manjinu” definirao je svoju zajednicu. Oni koriste isključivo internet stream kao kanal putem kojeg emitiraju (adresa je klfm.org), čime je kompletna realizacija tehnički pojednostavljena i financijski nezahtjevna.

 

Ako te je ovaj tekst potaknuo na razmišljanje o pridruživanju nekoj od novih radijskih zajednica ili osnivanju vlastite, poslušaj savjet ekipe KLFM-a: radioaktiviraj se! – danas je to lakše no ikada.

Objavljeno: pet, 22/08/2014 - 14:03


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!