Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Pokreni svoju INDIEGOGO kampanju!

Indiegogo. Together Do Anything.

Želiš snimiti film, album, organizirati predstavu, otputovati na neko daleko mjesto, objaviti knjigu... Ili oduvijek maštaš o ostvarenju nekog projekta? Indiegogo je mjesto na kojem možeš dobiti podršku.

Što je Indiegogo? 


Indiegogo je online platforma za prikupljanje sredstva za različite namjene. Osnovna je ideja njegovih pokretača omogućiti ljudima da svoje ideje predstave širokom krugu ljudi koji bi ih mogli financijski podržati i ostvare svoje snove. Od pokretanja 2008., Indiegogo je bio platforma za kampanje u 224 različite države, a mjesečno ga posjeti 9 milijuna korisnika.

 

Prije početka kampanje

 

Važno je dobro razmisliti o vlastitim očekivanjima i informirati se o tome kako funkcionira online prikupljanje sredstva, a Indiegogo priručnik dobar je početak. Pri razvijanju ideje, kreni od osnovnih pitanja poput: koja je moja ciljna skupina, koliko resursa i vremena imam za vođenje ove kampanje, koga mogu uključiti u svoj tim, koje ciljeve želim ostvariti... Također, nije prerano za planiranje promocije kampanje – koje ćeš društvene medije koristiti, koje sadržaje objavljivati, simbolične nagrade koje možeš ponuditi najvećim donatorima, itd. 

 

Vođenje kampanje

 

  • Jasno izrazi i definiraj što želiš postići kako bi potencijalni donatori znali što financiraju.
  • Razmisli o dugoročnoj koristi tvoga projekta i kako možeš doprinijeti pozitivnim promjenama u svojoj zajednici.
  • Izradi vremenski raspored kampanje, početak, trajanje, itd. Planiranje je bitno, primjerice, kampanje pokrenute u utorak skupe 14% više sredstava u prvome tjednu nego sve ostale.
  • Najavi svoju ideju kroz pitch: napravi infografiku, video, poster. Kampanje u kojima se koristi video prikupe 115% više sredstava.
  • Osmisli simbolične poklone (perks) za donatore, primjerice, rukom pisane zahvalnice, ulaznice ili DVD sa sadržajem koji je nastao, olovka s porukom, itd.
  • Postavi ciljeve i odaberi model financiranja – fleksibilan – ili sve ili ništa tip, te otvori bankovni račun na koji ćeš primati uplate. 

 

Nakon završetka kampanje

•    Pošalji sve obećane simbolične poklone.
•    Prikupljena sredstva možeš preuzeti kada isteknu dva tjedna od završetka kampanje.
•    Nastavi promovirati svoj projekt i izvještavati donatore o napretku i rezultatima.


Ako si spreman uložiti nešto truda, Indiegogo ti može pomoći ostvariti najrazličitije projekte. Sretno s kampanjom!

 

Autor: Ana Kedveš,  PRONI Centar za socijalno podučavanje 

Julkaistu: Ti, 01/07/2014 - 14:55


Tweet Button: 

Linkit


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä