Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Grupe solidarne razmjene i ekološke tržnice u Hrvatskoj

EkoCvetko
Šarenilo na Eko Cvetku u Rijeci
U Hrvatskoj su počele nicati Grupe solidarne razmjene (GSR), koje povezuju građane s malim proizvođačima voća i povrća. Građanima se tako omogućuje da znaju podrijetlo onoga što jedu te dobiju zdravu hranu po prihvatljivoj cijeni.

 

„Osnovni princip GSR-a je da dugoročno potiče svoje proizvođače, da ne stvara konkurenciju među njima i jamči im koje će proizvode i u kojim količinama preuzeti. Detalji rada razlikuju se od grupe do grupe. Za razliku od grupa u Zapadnoj Europi mi kao pokret imamo tek tri godine iza sebe, a da sve u potpunosti sjedne, da se razvije inicijalno povjerenje koje je preduvjet solidarnosti, treba vremena. Važno je da se razvija vrlo živa diskusija o našem prehrambenom sustavu i teži razumijevanju i upoznavanju procesa proizvodnje hrane, osvještava se koliko je važno poticati domaće proizvođače, širiti eko proizvodnju, koliko je teško proizvoditi i opstati na tržištu kao proizvođač i slično. To razumijevanje vodi sve većoj solidarnosti“, kaže Sunčana Pešak iz ZMAG-a, udruge koja je pokrenula ovaj pokret u Hrvatskoj. Grupe zasad djeluju u Zagrebu, Puli, Rijeci, Varaždinu, Osijeku, Splitu, Rovinju, Opatiji, Poreču, Karlovcu… Popis svih grupa i kontakte možete naći na web stranici ovdje.

 

Neke od ovih grupa djeluju vrlo uspješno, neke se još traže, ali uspjeh grupe ovisi o aktivnosti njenih članova, i proizvođača i potrošača. Ukoliko u vašem gradu ne postoji grupa solidarne razmjene, ništa vas ne sprečava da ju upravo vi osnujete. Priručnik s uputama o osnivanju grupe možete skinuti s web stranica udruge ZMAG. Grupe solidarne razmjene u nekim su gradovima organizirale i tržnice, kako bi lokalno uzgojeni ekološki proizvodi postali dostupni većem broju ljudi. Uz GSR udruženja ekološke i lokalne tržnice organiziraju i razne udruge i aktivisti. Udruga Istarski eko proizvod u suradnji s tamošnjim GSR-ovima organizira ovakve tržnice u Puli, Rijeci i Rovinju.

 

U Puli se eko tržnica održava utorkom od 18 do 20 sati u Šijani, u Rovinju se tržnice održavaju srijedom od 18 do 20 sati ispred sportske dvorane Valbruna pokraj OŠ Juraj Dobrila. Jednom mjesečno, u proljetnim i ljetnim mjesecima, u riječkom naselju Drenova GSR organizira tržnicu Eko Cvetko. U Rijeci se organizira i eko tržnica Demetrin Zeleni kutak, u prostorijama udruge u ulici Milana Butkovića 2, svake druge subote. U Opatiji udruga Žmergo od proljeća do jeseni, u dvomjesečnom ritmu, organizira eko tržnicu.

 

Namjera organizatora jest širem građanstvu približiti važnost zdrave, ekološki proizvedene hrane kao i prednost kupovine hrane proizvedene od naših hrvatskih ekoloških poljoprivrednika te je učiniti dostupnom.

 

Autor: Dunja Tišma, RICZM

Fotografija: Jelena Petković

Objavljeno: uto, 15/12/2015 - 15:29


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!