Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Strategija za uključivanje i raznolikost

© istockphoto_skynesher
Europska unija donijela je novu strategiju kojom se želi svim mladima pružiti jednake mogućnosti

U vremenu brzih promjena i vrlo kompleksnoj društvenoj zbilji, sve veći broj mladih osoba suočava se s brojnim preprekama koje im onemogućavaju ili otežavaju sudjelovanje u neformalnom i formalnom obrazovanju, u transnacionalnim mobilnostima, u demokratskom životu i društvu uopće, čime se nalaze u realnoj opasnosti da budu potpuno isključeni iz društvenog života.

 

Upravo je usmjerenost prema mladima s manje mogućnosti jedan od stupova rada Europske unije na području mladih s obzirom na činjenicu da su oni najteže pogođeni ekonomskom krizom i njezinim posljedicama. To je osobito vidljivo u sve većem broju dugoročno nezaposlenih mladih, njihovoj isljučenosti i kao posljedica, siromaštvu u kojem se nalaze.Svjesna te činjenice, EU poduzima aktivne mjere kako bi pomogla jednoj od najranjivijih skupina ljudi u društvu: mladima koji imaju manje mogućnosti od svojih vršanjaka.

 

Erasmus+ Mladi na djelu (dio EU Erasmus+ programa koji se odnosi na mlade) želi SVIM mladima osigurati stjecanje vještina koje će im omogućiti da ostvare svoj puni potencijal u životu, jednake mogućnosti na području obrazovanja i na tržištu rada.

 

Ohrabrena postignutim rezultatima Strategije uključivanja donesene 2007. godine, Europska komisija donosi u prosincu 2014.  Strategiju za uključivanje i raznolikost kojom želi postići još značajniji učinak na živote mladih s manje mogućnosti uvođenjem pojma raznolikosti kao neodvojivog pojma od pojma uključivanja. Raznolikost je realnost u kojoj živimo. Moramo naučiti živjeti s njom i prihvatititi je. Uključivanje mladih s manje mogućnosti jedan je od prioriteta. Ali samo uključivanje nije dovoljno. Potrebno je omogućiti mladima i osobama koje rade s mladima razviti kompetencije za život s raznolikosti. Svakodnevno se suočavamo s različitim etničkim skupinama, jezicima, osobama s invaliditetom, različitim religijama, seksualnim opredjeljenjma, obrazovnim nivoima i osobama različitog društvenog porijekla. S jedne strane potrebno je uložiti dodatne napore da bi osobe s manje mogućnosti nadišle prepreke s kojima se suočavaju, ali s druge strane, potrebno je poticati raznolikost kao vrijednost koja  obogaćuju naše živote.

 

U tom smislu projekti unutar programa Erasmus+ na području mladih (ali i drugih područja Programa), idealan su alat za uključivanje osoba s manje mogućnosti i prilika da se mladi i osobe koje rade s mladima nauče nositi s raznolikosti kao nečem pozitivnom na  načelima poštivanja i uvažavanja.

 

Strategija za uključivanje i raznolikost pomaže razumjeti trenutni politički kontekst, daje precizne informacije o tome kome se obraća i o čemu je zapravo riječ, objašnjava mogućnosti i podršku koju formati unutar programa Erasmus+ omogućuju za provođenje projekata na temu raznolikosti i uključivanja, daje praktične savjete o tome kako organizirati i provesti takav tip projekata te na kraju i inspirira navođenjem brojnih primjera.

 

Svima onima koji žele provesti projekt sa sudionicima koji su osobe s manje mogućnosti ili pak projekt čiji će rezultat imati značajan učinak na život osoba s manje mogućnosti, Strategija za uključivanje i raznolikost bit će nezaobilazan dokument. 

Публикувана на: четв, 09/04/2015 - 14:53


Tweet Button: 

Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!