Europos jaunimo portalas
Informacija ir galimybės visos Europos jaunimui.

Crowdfunding – od odlične ideje do sredstava iz cijeloga svijeta

Izvor: crowdfundmag.com
Često se nađeš u situaciji da imaš odličnu ideju, trebaš financijsku pomoć ili pak jednostavno želiš nekome pomoći, no nemaš dovoljno novca? Zahvaljujući crowdfundingu svoju ideju možeš dovesti do realizacije

 

Crowdfunding (engl. crowd – skupina, funding – financiranje) relativno je novi način prikupljanja novca od donatora kojim se podupire djelatnost ili pokretanje originalnih, umjetničkih ili nekonvencionalnih poslovnih ideja pojedinaca ili tvrtki, a koji željena sredstva inače teško dobivaju iz tradicionalnih financijskih izvora.

 

Tri su osnovna načina na koji se može prikupljati novac:

  1. All or Nothing (eng. Sve ili ništa) – svatko tko prikuplja novac određuje minimalan iznos potreban za realizaciju projekta/ideje, ukoliko se ne prikupi minimalan potreban iznos crowdfunderi (pokretači kampanje koji su u potrazi za financijama) ne dobivaju novac.
  2. Keep it All (eng. Zadrži sve) – bez obzira jesu li prikupljena sva sredstva tijekom kampanje ili ne, crowdfunder može dobiti novce, no na njemu je da odluči jesu li ona dovoljna za ispunjenje konačnog cilja te ukoliko nisu hoće li ih vratiti helperima (onima koji su donirali).
  3. Bounty (eng. Nagrada)– sredstva se prikupljaju za stvaranje proizvoda ili rješenja nekog problema, a novac se uplaćuje ukoliko tvorac ideje i pokretač kampanje dođe do krajnjeg cilja, tj. stvori proizvod ili riješi problem.

 

Platformi, na kojima se mogu prikupljati sredstva, danas ima mnogo. Ovo su samo neke od njih:

KickstarterIndiegogoGoFundMeArtistShareBountysourceCentUp, ... a među brojnim stranicama našla se i hrvatska stranica crowdfunding.hr.

 

Uspješni primjeri crowdfundinga

 

Jednu od jako uspješnih kampanja inicirala je tvrtka Tile App koja je prikupila 2.6 milijuna američkih dolara na Selfstarteru, a početni cilj im je bio prikupiti 20.000.

 

Ovaj način financiranja iskoristio je i sadašnji američki predsjednik Barack Obama. On je umjesto na skupim domijencima, financijsku pomoć koja je dobrodošla svakom kandidatu tijekom izbora, zatražio putem platformi za sakupljanje novca. Njegova taktika u kampanji 2011. osigurala mu je novi predsjednički mandat sa prikupljenih 120 milijuna dolara od kojih je 72% prikupljeno od uplata manje od 1000 dolara, a gotovo 50% bile su uplate manje od 200 dolara.

 

Mjesec dana nakon početka crowdfunding kampanje, zagrebački književni klub Booksa uspio ostvariti zadani cilj i prikupiti šest tisuća dolara, koje će namijeniti za obnovu kluba, promjenu ozvučenja, ugradnju klima uređaja i promjenu već derutnog znaka na pročelju.

 

I Gradska knjižnica Rijeka odlučila se za ovu metodu prikupljanja sredstava kako bi nabavili novi bibliobus. Akciju pod nazivom Pogurajmo bibliobus osmislili su i kreirali sami te ne koriste niti jednu od brojnih crowdfunding stranica. Do danas su prikupili 58% od potrebnih 700.000 kuna.

 

Eto, sada kada smo te upoznali s crowdfundingom, metodama, platformama i servisima na tebi je da ili pokreneš neku svoju ideju ili pak doniraš neku drugu. 

 

Autor: CTK Rijeka

Paskelbta: P, 26/01/2015 - 11:39


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Reikia specialisto pagalbos ar patarimo?

Teiraukitės mūsų!