Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Ulične svjetiljke - hrvatski časopis o beskućništvu

© os-belvedere-ri.skole.hr
Ulične svjetiljke je prvi časopis pokrenut 2008. godine koja se bavi tematikom beskućništva. Pokrenut je u Rijeci, a od onda se proširio i na ostale hrvatske gradove kao što su Osijek, Varaždin, Zagreb i Pula.

Časopis je pokrenuo Franjevački svjetovni red Mjesnog bratstva Trsat iz Rijeke. Oni su kao upravitelji riječkog prihvatilišta za beskućnike “Ruže sv. Franje” bili u bliskom kontaktu sa beskućnicima te su se pokušavali dosjetiti načina kako da beskućnike opet uključe u društvo, ali i kako da skinu stigmu s beskućnika kako ih društvo vidi.

 

Tako su došli na ideju da izdaju časopis pod nazivom Ulične svjetiljke. Časopis izlazi više puta godišnje, a tekstove uređuju beskućnici volonteri. Također, oni su sami zaduženi za distribuciju i prodaju. Časopis košta 8 kn, a ideja je da polovica iznosa ide prodavaču, a druga polovica za daljnji tisak časopisa. Iako je Rijeka bila začetnik, danas Ulične svjetiljke možete naći i na ulicama grada Osijeka, Varaždina, Zagreba, Pule… Iako se projekt bavi beskućnicima, otvoren je za sve volontere. Svatko tko je zainteresiran može se uključiti-od pisanja tekstova do pomoći u prodaji.

 

Ideja je bila da se beskućnicima na ovakav način pomogne osoviti natrag na noge kako bi si mogli unajmiti smještaj, a kasnije i ponovno zaposliti. Bitno je napomenuti da prodavanje časopisa ne smije beskućnicima biti dugoročni plan jer se želi dati priliku svima kojima treba kratkoročna pomoć.

 

Također, često su članci intimne ispovijesti beskućnika u kojima pričaju svoje životne priče. Time se pokušava beskućnike prikazati drugačijim svjetlom nego što ih najčešće društvo vidi. To nisu ljudi koji zbog svoje lijenosti nisu bili voljni raditi, nego su najčešće spletom nesretnih okolnosti završili tu gdje su danas.

 

U tom smislu, Ulične svjetiljke žele osvijetliti put i prikazati svjetliju budućnost beskućniku u njegovom životu. Nekad je potrebna i samo mala pomoć koja će nekome značiti puno.

 

Prodavače uličnih svjetiljka možete naći na trgovima i ulicama raznih gradova, a prepoznat ćete ih jer imaju plavu kapu, jaknu i torbu s logom časopisa. Također, imaju iskaznicu s imenom i prezimenom, ali i pečatom kojim dokazuju da su stvarni prodavači. Mirno stoje i drže par primjeraka časopisa. Priđite im, popričajte s njima i kupite barem jedan primjerak časopisa. Učinit ćete dobro djelo i pomoći nekome. Za cijenu manju od jedne kave dobit ćete pregršt zanimljivih, intimnih i iskrenih tekstova, kao i iskren osmijeh i zahvalu prodavača.

 

Autor: Ana Tavić, Alfa Albona

Objavljeno: čet, 20/11/2014 - 13:55


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!