Europos jaunimo portalas
Informacija ir galimybės visos Europos jaunimui.

Međunarodne mogućnosti za stvaranje partnerstava za udruge

© iStockphoto.com - MichaelSvoboda
Koliko su tvojoj udruzi važni partneri u provedbi nekog projekta? Želite li koristiti mogućnosti za stvaranje međunarodnih partnerstava putem „Partnership building activities“ diljem Europe?

U današnje vrijeme, kada se svaki sektor u svakoj državi - članici Europske unije susreće s mnoštvom poteškoća i izazova potrebno je pokušati pronaći odgovore na njih i potaknuti promjenu u svojoj zajednici. No, to je ponekad zaista teško zbog niza otežavajućih okolnosti na tržištu.

 

Jedan od načina jest i umrežavanje vlastite organizacije s drugim organizacijama u EU koje se bave istom ili sličnom problematikom i ciljnom skupinom. Iako je važno i umrežavanje s domaćim organizacijama u nevladinom sektoru, umrežavanje s inozemnim organizacijama može unijeti novu dimenziju u rješavanje problema u našoj lokalnoj sredini. Važnost umrežavanja s inozemnim organizacijama prije svega leži u mogućnosti učenja kroz primjere dobre prakse koje je neka organizacija stekla provedbom određenog projekta ili aktivnosti s ciljanom skupinom.

 

S obzirom na to da se većina članica EU u današnje vrijeme susreće s istim problemima, takve primjere dobre prakse moguće je uz manju prilagodbu primijeniti i na naše okruženje, a najvažnija činjenica jest kako ćete imati partnera na svakom koraku provedbe takvog projekta koji je već ranije prošao kroz sve izazove i uspješno implementirao određenu mjeru ili projekt.

 

Prema iskustvu mnogih udruga, ponekad je teško pronaći inozemnog partnera s kojim ćete uspostaviti kvalitetan odnos i uspješno provesti projekt bez mnoštva poteškoća, prije svega zbog nemogućnosti osobnog kontakta s potencijalnim partnerom. Drugi izazov je svakako financijska strana i financiranje putovanja kako bi se partneri upoznali i radili na razradi projekta.

 

Na oba problema PBA – partnership building activity unutar Erasmus+ programa ima odgovor te je potrebno čim više poticati članove udruga na sudjelovanje zbog višestruke koristi koju udruge mogu ostvariti.

 

Pozitivno iskustvo ima i novoosnovana Udruga za razvoj zajednice Kreaktiva iz Osijeka koja je prijavila svoju predsjednicu Sanelu Ravlić na PBA u Danskoj. Uspostavljen je niz zanimljivih kontakata s udrugama iz cijele Europe koje su provodile slične inicijative koje Udruga planira, što je od presudne važnosti, obzirom da se udruga želi baviti vrlo specifičnim i uskim područjem.

 

Uspostavljeni kvalitetni kontakti omogućit će kvalitetniju provedbu aktivnosti jer će inozemne udruge s njima podijeliti i kvalitetne rezultate provedenih aktivnosti ali i niz poteškoća s kojima su se morali nositi tijekom provedbe. Ovo predsjednica udruge smatra izuzetno važnim jer se takva vrsta informacija vrlo rijetko dijeli s nekim izvan organizacije zbog delikatnosti podatka, a ponekad su ključni za uspješnu provedbu projekata.

 

Želiš li da i tvoja udruga koristit mogućnosti za stvaranje međunarodnih partnerstava, svakako se prijavite na Salto Youth portal i u odjeljku MySalto registrirajte sebe i svoju organizaciju i krenite pretraživati mnoštvo ponuđenih mogućnosti.

 

Autor: Sanela Ravlić, PRONI Centar za socijalno podučavanje

Paskelbta: Pn, 17/10/2014 - 16:42


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Reikia specialisto pagalbos ar patarimo?

Teiraukitės mūsų!