Europos jaunimo portalas
Informacija ir galimybės visos Europos jaunimui.

Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj doseže svoj vrhunac!

© fotolia.com - goodluz
Može li prva hrvatska etična banka biti rješenje?

Prema nekim podatcima, u Hrvatskoj čak 52,8 posto mladih do 25 godina je bez posla. Oko 50,5 tisuća mladih u Hrvatskoj mlađih od 25 godina se ne školuje, ne radi, niti traži posao. U Europi su od nas lošije samo Grčka i Španjolska. Nažalost rastuća nezaposlenost mladih još uvijek ne predstavlja teme velikih rasprava iako bi po svim pokazateljima trebala zauzimati prvo mjesto na listi prioriteta za hitno rješavanje.

 

Razloga za ovakvo stanje je mnogo - od globalne krize do državne apatije. Cijeli školski sustav nije prilagođen, niti pripremljen da obrazuje ljude koji će sutra naći posao. I sami smo svjedoci koliko struka svake godine izlazi na tržište i ne uspijevaju naći zaposlenje zbog zasićenosti tržišta. Potrebno je dakle redefinirati sustav obrazovanja u Hrvatskoj koji će pratiti trendove potražnje zanimanja i prema tome usmjeravati buduće studente. Najjači kriterij svakom fakultetu, veleučilištu, visokoj školi treba biti broj njihovih završenih studenata koji su pronašli posao.

 

S druge strane tu su i poslodavci koji nerijetko ne samo da ne prepoznaju prvostupničke kvalifikacije, nego nisu zainteresirani ni da studenti kod njih odrađuju praksu. Nadalje, poslodavci ne žele uzeti za rad osobe bez iskustva, a ako mladima nitko ne pruži šansu, kako će ikada doći do iskustva? To je začarani krug koji mladima otežava zaposlenje i ostavlja ih malodušnima da će se stvari ikad promijeniti.

 

Kao najveći problem istaknula bi ipak banke i njihove pakete koje nude za mlade poduzetnike. Kad se jednom mlada osoba i odluči uzeti stvari u svoje ruke i pokrenuti posao prvo mora podignuti kredit za početni kapital i tu nastaje problem. Banke preziru rizik, a mlade su tvrtke i te kako riskantne pogotovo u ovo recesijsko vrijeme koje živimo.

 

Nadu ipak nudi jedna nova banka! Goran Jaras zajedno s grupom stručnjaka planira osnivati prvu etičnu banku u Hrvatskoj. Banka bi trebala početi s radom sljedeće godine u proljeće.

 

Najvažnije karakteristike koje etičnu banku razlikuju od standardnih banka su da je ova banka orijentirana na dobrobit zajednice a ne na profit, te se okreće lokalnoj zajednici. Etična banka je banka u vlasništvu svojih klijenata koja doprinosi poboljšanju kvalitete života ljudi. Ona osigurava najpovoljnije uvjete financiranja, kontinuiranu savjetodavnu podršku u poslovanju, te aktivno smanjuje rizik povezivanjem u ekonomske cjeline. Dakle uz kredite s kamatama od dva do tri posto, mladi poduzetnici moći će lakše pokrenuti posao i zapošljavanje.

 

Ipak, da bi stvari krenule na bolje potrebno je da se uključi cijeli politički sustav, ministarstvo obrazovanja, ministarstvo gospodarstva, poduzetnici. Nezaposlenost mladih jedan je od važnih pokazatelja budućih kretanja cjelokupne ekonomije i razvoja društva. Činjenica da će trenutna generacija mladih biti prva generacija koja će živjeti lošije od svojih roditelja trebala bi zabrinuti sve!

 

Autor: Marina Kalabrić, udruga mladih “Mladi u EU”                

Paskelbta: K, 07/08/2014 - 14:40


Tweet Button: 

Susijusios nuorodos


Info for young people in the western balkans

Reikia specialisto pagalbos ar patarimo?

Teiraukitės mūsų!