Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Sport kao sredstvo socijalne inkluzije

Sportom do socijalne inkluzije
www.specijalna-olimpijada-hrvatske.hr
Bavljenje sportom kod osoba s invaliditetom snažno doprinosi njihovoj socijalnoj inkluziji u širu društvenu zajednicu

Poznato je da sportske aktivnosti, ako su dobro osmišljene, razvijaju osobine kao što su samodisciplina, samopouzdanje, poštivanje protivnika, fairplay što doprinosi izgradnji ličnosti mlade osobe i razvijanju njezinih socijalnih vještina. Kod osoba s invaliditetom, bavljenje sportom još više doprinosi izgradnji njezine ličnosti, ali ima i pozitivan utjecaj na društvo u cjelini. 


Prije se na bavljenje sportom osoba s invaliditetom gledalo kao na oblik terapije, no danas je to mnogo više od samo fizikalne terapije, a osobe s invaliditetom čak nastupaju i na olimpijskim sportskim natjecanjima. Tako se održavaju Olimpijske igre gluhih (za osobe oštećenog sluha), Specijalna olimpijada (za osobe s intelektualnim poteškoćama) i Paraolimpijske igre, kao najveće međunarodno  sportsko natjecanje osoba s invaliditetom. 

 

Sport snažno doprinosi socijalnoj inkluziji osoba s invaliditetom na dva načina. S jedne strane mijenja stav i mišljenje društvene zajednice o osobama s invaliditetom, a s druge strane mijenja i stav i mišljenje osoba s invaliditetom prema samima sebi. Promjena stava zajednice je bitna i nužna kako bi se smanjila stigma i diskriminacija prema osobama s invaliditetom. Sport mijenja percepciju društva prema osobama s invaliditetom jer usmjerava pažnju na njihove potencijale, odnosno na ono što mogu učiniti, a ne na ono što nisu u mogućnosti učiniti. Osim toga, u centru pažnje nije više invalidnost neke osobe, već sama osoba.

 

Promjena mišljenja samih osoba s invaliditetom o sebi je bitna kako bi mogli prepoznati svoje potencijale i u skladu s tim inicirali promjene u društvu koje će im omogućiti da ostvare svoje potencijale. Kroz bavljenje sportom, osobe s invaliditetom ostvaruju uspjehe koje su prije smatrali neostvarivima.

 

Bavljenje sportom omogućuje stjecanje vještina i gradi samopouzdanje koje je potrebno tijekom obrazovanja, a kasnije i tijekom traženja posla. Isto tako, sport omogućuje građenje prijateljskih veza, učenje odgovornosti i razvoj samostalnosti.

 

Sve ovo u konačnici dovodi do smanjenja isključenosti osoba s invaliditetom iz društva i povećanja integracije u svakodnevni život zajednice, i to ne samo za dobrobit osoba s invaliditetom, već i same zajednice.  

 

Tekst: Udruga Carpe Diem

Objavljeno: uto, 07/01/2014 - 12:46


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!