Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Kockaski volonteri na otoku Rabu

Volonteri godine 2013 Udruga Kocka (Rab)

Rab ti je sigurno poznatiji kao jedna od naših najljepših turističkih destinacija, ali evo i što novog Rab pruža otkako postoji udruga Kocka. Posjeti nas idući put kad si u prolazu i uključi se u neke od aktivnosti!

Udruga za djecu i mlade «Kocka» osnovana je na otoku Rabu kao volonterska, neprofitna, nevladina i ujedno prva organizacija koja se na otoku bavi slobodnim vremenom djece i mladih. Udruga konstantno uvodi nove aktivnosti koje do sada nisu postojale na otoku, a koje, obzirom da smo odvojeni od kopna i manje dostupni nisu baš na dohvat ruke.  Kroz sav svoj rad i kroz sve uključene osobe promovira i živi volonterizam i volonterske vrijednosti.

 

Svojim radionicama koje sada postoje već 6 godina i novima koje se uvode ovisno o interesu koji se iskazuje na otoku, pokušavamo djeci i mladima pružiti mogućnost da otkriju neke svoje talente, razviju neke nove interese, prošire svoje vidike, neformalno se educiraju i upoznaju s mladima iz drugih zemalja te svojim aktivnim angažmanom u volonterskim akcijama i humanitarnim događanjima koje organiziramo ili podržavamo mijenjaju stvari od interesa za njih same, lokalnu zajednicu ili pojedine manjinske skupine. 

 

Možemo se pohvaliti da su svi voditelji naših aktivnosti isključivo volonteri, a sve radionice su besplatne. Kad se već hvalimo, koristim priliku reći kako je Kocka ove godine dobila i priznanje za Organizatora volontiranja koje se prvi put dodjeljivalo od strane naše Županije, što nam zaista puno znači. Isto tako, već je troje naših volontera nagrađeno nagradom Volonter godine.


Jako nam je drago da se trud naših volontera, ali i nas osnivačica Kocke koje smo ujedno koordinatori i supervizori volonterima uključenima u rad, prepoznaje i cijeni. Svatko tko vodi organizaciju ovakvog tipa, zna koliko posla to podrazumijeva, a posebno kad ovako, kao mi, kvalitetu i ponudu održavate već 6. godinu na ovako malenom i do sada za ovaj tip ideja i rada poprilično zatvorenom otoku. Ipak, čini nam se da se našim radom počela mijenjati slika o civilnom društvu, kao i volonterizmu, te da smo osim mnogih volontera uključenih u naše aktivnosti, potakli pokretanje nekih novih inicijativa i udruga na otoku čime smo sigurno nekim malim dijelom pridonijeli poboljšanju kvalitete življenja, posebno u mjesecima izvan sezone kada je naš otok poprilično miran, neaktivan i ograničavajući.


Radionice koje su cjelogodišnje (njemački jezik, kreativne, esperanto, korektivna gimnastika, aerobic, penjanje po umjetnoj stijeni..), vikend radionice (žongliranje, capoeira, projekcije dokumentarnih filmova, aromaterapija, plesovi…), radionice u suradnji s različitim organizacijama izvan našeg otoka, razmjene mladih na međunarodnim razinama, gostovanja inozemnih aktivista i volontera koji su spremni znanja prenositi na naše klince, sve zajedno godišnje broje oko 450 polaznika, što je za otok od oko 10 000 stanovnika zaista puno.

 

Organizacija mnogih volonterskih i humanitarnih akcija - triatlona, maratona (od čega nam je najdraži plivački maraton osoba sa invaliditetom kojeg zajedno sa inicijatorom i još nekolicinom prijatelja sada podržavamo već treću godinu zaredom, a kojim poboljšavamo mogućnosti za osobe sa invaliditetom na ovom otoku), karnevala, obilježavanja važnih dana, rapskih događanja i sl. brojala je u protekloj godini 244 volontera, od čega je veliki broj bio same djece koja se kroz uključivanje u aktivnosti ujedno odgajaju za volontiranje i odrastaju s jednom potpuno drukčijom slikom svijeta i svojih mogućnosti unutar njega.

 

Osim velikog broja uključenih i angažiranih te mnogo radionica koje otoku nudimo, svojim projektima direktno mijenjamo stvari izvan prostorija same Kocke, pa smo tako popravljali ili obnavljali dječja igrališta, napravili prvu umjetnu stijenu za penjanje, a sada radimo i na prvom vanjskom penjalištu na našem otoku te smo puni ideja što nam još nedostaje da bi svaka individua sa svojim specifičnostima, posebnostima i različitostima u svakom trenutku pronašla nešto za sebe i sretnije provela vrijeme odrastanja i/ili bivanja na našem otoku.


Odgajamo za volontiranje, volontiramo, educiramo, nudimo drukčiju, svjetliju sliku svijeta oko nas i pokazujemo kako je puno toga moguće mijenjati kada se puno malih ruku složi i kada je cilj neka zajednička dobrobit. Vjerujemo da smo ovom otoku i svakom pojedinom voditelju, volonteru, polazniku ostavili neki trag, ideju, učenje ili lijepo i korisno provedeno vrijeme u najmanju ruku. Isto tako smo otvoreni za sve novo i za sve vas koji ćete možda nakon ovog članka htjeti posjetiti našu Kocku, donijeti nam neku novu ideju radionicu ili samo razmijeniti iskustvo.

 

Autorica teksta: Kristina RibarićUdruga za djecu i mlade „Kocka“, Rab

 

 

 

Objavljeno: sri, 08/01/2014 - 11:06


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!