Európsky portál pre mládež
Informácie a príležitosti pre mladých ľudí v celej Európe.

Veliki korak za Hrvatsku i ljudska prava.

Vrijeme je za životno partnerstvo

Nakon više od 10 godina donesen je Zakon o životnom partnerstvu kojim se uređuju obiteljski odnosi LGBT obitelji.

Nakon što se krajem 2013. godine Ustavom promijenio pojam braka  kao zajednice između (isključivo) muškarca i žene te time diskriminirala LGBT zajednica, pokrenuta je kampanja za donošenje Zakona o životnom partnerstvu. Kampanju je predvodila Inicijativa za životno partnerstvo pod misao vodiljom “Vrijeme je...”

 

Vrijeme je došlo 15. srpnja 2014. godine kada je Hrvatski sabor usvojio Zakon o životnom partnerstvu. Zakon o životnom partnerstvu zakonski priznaje brak, izvanbračnu zajednicu, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život. Prema Zakonu o životnom partnerstvu istospolni parovi imat će ista prava kao i bračni partneri, osim prava na posvajanje djece. Zakon ujednačava prava LGBT osoba i njihovih obitelji čime se ostvaruje socijalna stabilnost istospolnih parova. Prava i obveze koje su definirane Zakonom odnose se na socijalna prava kao što su pravo i obveza uzdržavanja partnera/ice, ravnopravnost u području stanovanja i poreznih olakšica, regulira nasljeđivanje, pravo na obiteljsku mirovinu, zdravstvo osiguranje preko životnog partnera/ice, nediskriminaciju i jednakost  te slobodu kretanja i prava na području Europske unije. 

 

Donošenjem Zakona o životnom partnerstvu i legaliziranjem partnerstva LGBT zajednice, Hrvatska se pridružila mnogim europskim zemljama. Slična prava o životnom partnerstvu imaju stanovnici Slovenije i Austrije koji imaju sva socijalna prava kao članovi životnog partnerstva ali nemaju pravo na posvajanje djece; u Španjolskoj i Njemačkoj zakon dopušta posvajanje djece dok je Italija jedna od 10 zemalja Europske unije u kojoj nije priznat nikakav oblik istospolnih zajednica. Donošenjem Zakona o životnom partnerstvu dogodila se velika stvar na Hrvatsku i ljudska prava što ujedno predstavlja demokratski standard Republike Hrvatske kao članice Europske unije.

 

Autor: Nina Rapo, udruga Alfa Albona

Dátum uverejnenia: štv., 07/08/2014 - 15:38


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebujete pomoc alebo poradenstvo?

Opýtaj sa nás!