European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Dobre prijateljice svakog putnika

Iskaznice za putovanje
© iStockphoto.com - MichaelSvoboda
Spremate li se na putovanje, svakako nabavite neku od sljedećih iskaznica – isplatit će vam se!

Europska mladežna iskaznica (EURO<26)


Mladi Europljani i mlade Europljanke (osobe od 14 do 30 godina), zahvaljujući potpori Vijeća Europe i Europskog parlamenta, mogu ostvariti brojne pogodnosti ovom karticom. Njome se želi potaknuti veća turistička, kulturna i obrazovna pokretljivost. Nositelj projekta u Hrvatskoj je Hrvatski ferijalni i hostelski savez. Inače, ovu karticu ima oko 4 milijuna korisnika u 40 zemalja udruženih u European Youth Card Association zahvaljujući čemu mogu koristiti povlastice i popuste na više od 220 tisuća prodajnih i uslužnih mjesta širom kontinenta.

 

Međunarodna studentska iskaznica (ISIC)

 

ISIC je jedina međunarodno priznata iskaznica kojom možeš ostvariti studentski popust ili dokazati studentski status u više od 125 zemalja svijeta. Prihvaćaju je međunarodne institucije poput sveučilišta, studentskih organizacija, nacionalnih vlada, Europskog vijeća ili UNESCO-a. Ona ti omogućuje ulaz u više od 42.000 znamenitosti u svijetu. Registrirati se mogu svi/e učenici/e i redovni/e studenti/ice od 12 godina na više. Gornje dobne granice nema ;-)!


STA Travel

 

Ova iskaznica namijenjena je isključivo studentima/cama. Može ti služiti kao prepaid kartica, ali i omogućiti brojne popuste pri ulasku u svjetske znamenitosti, pri odsjedanju u ho(s)telima ili pri kupovini putnih karata.

 

Međunarodna iskaznica za mlade (IYTC)

 

IYTC funkcionira slično kao i gore navedene kartice – omogućuje brojne popuste, no namijenjena je osobama ispod 26 godina koje nisu u sustavu obrazovanja.

 

International Student Exchange Card (ISE Card)

 

Popusti, popusti, i još malo popusta i u ovom slučaju namijenjenih studentima do 26 godina. Ova ti kartica može pomoći i u slučaju nesreće kao zdravstveno osiguranje ili pak kao osiguranje u nekim slučajevima.

 
InterRail Global Pass

 

Voliš putovati vlakom? InterRail ti omogućuje da u nekoliko dana posjetite više lokacija! Postoje karte za djecu, mlade, odrasle i starije. InterRail Pass namijenjen je isključivo Europljanima i Europljankama te se može koristiti u 30 zemalja, a postoje karte s kojima možeš putovati unutar samo jedne zemlje. Mladi mogu ostvariti dodatne pogodnosti.


Eurail

 

Još jedna karta za vlakove, također iskoristiva unutar 28 zemalja Europske unije. Postoji nekoliko vrsta karata – Global Pass (24 zemlje), Select Pass (3-5 zemalja), Regional Pass (2 zemlje) i One Country Pass (1 zemlja). Ona ti može omogućiti i popuste na druge vrste prijevoza, kao i pri odabiru smještaja. 

 

Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO)


U slučaju bilo kakve nepoželjne situacije ovu je karticu definitivno dobro imati! Ona pokriva sve troškove neodgodive zdravstvene zaštite, a napraviti ju možeš besplatno u uredu HZZO-a u čijem području djelovanja imaš prebivalište.

 


Postoje još brojne kartice koje vam mogu dobro doći u obilasku svijeta. U većim gradovima, poput Londona ili Pariza, postoje kartice s posebnim popustima na njihove atrakcije i korištenje javnog prijevoza. Za koju god se odlučili, želimo ti sretan put!

Published: Tue, 07/01/2014 - 10:45


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!